Започна строителството на "София тех парк"

Започна строителството на "София тех парк" | StandartNews.com

Президентът призова талантът да остава и да се развива в България

София. Проектът "София тех парк" е далновидно стратегическо за България решение в подкрепа на бизнеса, науката и сътрудничеството между тях, обяви президентът Росен Плевнелиев, който даде символично начало на изграждането на обекти от първия научно-технологичен парк в България, реализиран от дружеството "София тех парк" АД.

"Проектът ще позволи на страната ни да намери достойно място сред високотехнологичните европейски държави и ще подкрепи иновациите и индустриите на бъдещето в България", допълни Плевнелиев, цитиран от пресцентъра си.

Президентът подчерта необходимостта от засилване на иновационните дейности в българските предприятия и от разработването на нови иновативни бизнес модели в тяхна подкрепа.

"Важно е бизнесът и науката да се научат да си партнират и да се засили комерсиализацията на интелектуална собственост и на иновационни продукти. Талантът трябва да остане в България и да намира перспектива у нас, а не навън", заяви държавният глава.

Според президента, "София Тех Парк" ще спомогне преодоляването на слабостите на българската икономика и има силен потенциал да се превърне в център на технологичния напредък в страната.

Паркът ще бъде на територията на бившето военно поделение на 4-ти километър в София. Ще бъдат създадени около 20 000 кв. м нови и реновирани сградни площи. Научно-технологичният парк ще разполага с приложно-изследователски лаборатории, общ инкубатор, иновативни лекционни, образователни, дискусионни форуми, места за демонстрация на нови технологии, паркинг за автомобили и зелени пешеходни пространства.

Първоначално проектът беше със срок на реализация края на 2015 г. Впоследствие заради забавяне на обществените поръчки се забави и изпълнението на целия проект. През юни пред "Капитал" изпълнителният директор на дружеството Елица Панайотова посочи, че в този срок се очаква да заработят ключови сгради - лабораториите и тази за експерименти.

"При всяка смяна в администрацията, а такива вече имаше три, работата по проекта се забавяше като процедури и комуникация", посочва още Панайотова и припомня, че началото на проекта е през 2012 г. .

На церемонията присъстваха кметът на столицата Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на "София тех парк" Елица Панайотова, председателят на Българската академия на науките и ректорите на университетите партньори на "София тех парк", представители на бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай