Започна пролетната сеитба в Добричко

Започна пролетната сеитба в Добричко | StandartNews.com

Със затоплянето на времето започна усилена сеитба на пролетниците в Добричко. По данни на областната земеделска дирекция за пролетна сеитба на царевица в областта са подготвени 565 473 дка, като в края на миналата седмица са били засети 147 451 дка, съобщи старши експертът Веселин Овчаров. Подготвените за сеитба със слънчоглед площи в Добричко са 543 345 дка, като вече засетите са 52 282 дка. С въвеждането на изискване за наличие на площи с азотфиксиращи култури земеделските стопани в региона сеят фуражен грах - 3498 дка, с леща са засети 3500 дка, а най-много площи са подготвени за сеитба на соя - 15 958 дка. Още не е започнала сеитбата на фасул.

Тази седмица предстои нов оглед на състоянието на посевите в областта от експертите на земеделската дирекция. Дългогодишният селекционер по пшеница проф. Николай Ценов заяви, че последният оглед на състоянието на пшениците в страната, който е направил през миналата седмица, показва добро състояние на посевите. "Няма площи с измръзване на посевите. Проблемът тази година е многото влага, която заедно с ниските температури доведе до закъсняване на вегетацията на посевите и не позволяваше навременно торене. Много стопани наториха сравнително късно и това ще се отрази върху добивите", казва проф. Ценов, като прогнозира около 400 кг среден добив от декар пшеница в страната, при среден добив миналата година от 420-430 кг/дка. За Добрички регион специалистът заяви, че е като оазис на фона на състоянието в страната, защото няма наводнени ниви, докато в другите части има доста площи, които са под вода.

Търсят родни семена в чужбина

Семената на хибридите слънчоглед, които произвежда за сеитба Добруджански земеделски институт, са по-търсени в чужбина, отколкото в България, каза директорът на института доц. Иван Киряков. За настоящата пролетна сеитба институтът е продал хибриди от сортовете "Сан Лука", "Яна" и "Велека" в Русия, Молдова и Беларус. "Търсене на наши хибриди има в Казахстан, в преговори сме и с една турска фирма", казва доц. Киряков. Предлагат се и семена от сорта слънчоглед "Фаворит", който става за директна консумация. Новото изискване за сеитбооборот с азотфиксиращи култури е заварило института неподготвен. "Години наред нямаше търсене на семена за фасул и малките количества, които бяхме произвели, свършиха много бързо", заяви директорът на института.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай