Започна подписка за чиста природа в Трънско

Започна подписка за чиста природа в Трънско | StandartNews.com

Подписка за чиста природа в района на Трън започна гражданска инициатива, провокирана от инвестиционно намерение за добив на злато. Местните се опасяват, че развитието на добив и преработка на природни богатства може да окаже значително негативно въздействие върху природната среда, здравето на хората и културно- историческото наследство в района.

С подписката ще бъде предложено на ОбС и кмета на Трън да предприемат всички необходими законови мерки за запазване на община Трън като екологически чист регион. Така хората се надяват да не се стигне до учредяване на 35-годишна концесия за добив и преработка на руда в два големи района на общината - зона Север, която е под връх Руй, намиращ се в зона от Натура 2000 и зона Юг, която е над селата Ерул, Глоговица, Велиново и Милкьовци. Теренът е обща площ над 20 кв. км.

Намерението е на етап изготвяне на доклад за оценка на въздействие върху околната среда. Веднъж то е било спирано като опасно, но инвеститорът е направил нови предложения и поискал увеличаване на територията на концесията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай