Започна масирана дезинфекция на водопроводната мрежа в Кърджали

Започна масирана дезинфекция на водопроводната мрежа в Кърджали | StandartNews.com

Днес водата е с добри качества, мътността й на изхода вече е 1 мг/л

Кърджали. От 3,00 часа на 29 юли започна масирана дезинфекция на водопроводната мрежа в Кърджали, Момчилград и 35 населени места, съобщи управителят на "ВиК" Кърджали инж. Кера Василева. Питейната вода все още не е годна за пиене и готвене, а само за битови нужди. От Водното дружество в понеделник съобщиха, че Пречиствателната станция "Енчец" функционира нормално, но поради високата замътненост на водата в язовира на изхода, показателят мътност варира от 0 мг/ л до 12 мг/л.

Днес водата е с добри качества, мътността й на изхода вече е 1 мг/л.

При успешна дезинфекция, ще се вземат проби за микробиологичен анализ, а резултатите от пробите ще бъдат известни след 48 часа, т. е . след обяд на 1 август.

„Високата приливна вълна, донесла стотици кубици кал и дървена маса, е причина за мътната вода, която тече от чешмите вече седмица", коментира областният управител на Кърджали Бисер Николов, който лично е посетил яз. „Боровица". Николов увери,че в момента се прави всичко възможно да започне мащабна акция за почистване водите на водоема. Областният управител вече е разговарял и с министъра на регионалното развитие в оставка Десислава Терзиева за отпускане на финансов ресурс. „Разговаряно и с началника на ОУ "ПБЗН" да започне разчистване чашата на язовира с лодки", коментира Николов.

Управителят на „ВиК"-Кърджали инж. Кера Василева отхвърли съмненията, че аварията в Пречиствателната станция "Енчец" се дължи не само на високата мътност на водата от яз. „Боровица" вследствие на проливните валежи, но и на изпробването на нов вносен реагент". Василева подчерта, че наистина са започнали да подават нов реагент, но „той се използва и в други пречиствателни станции в страната, има абсолютен, световен сертификат и се прилага с разрешение на МЗ".

„Водата не е годна за пиене, но няма опасност от зараза. Непрекъснато се вземат проби и са уведомени всички институции", коментираха от РЗИ Кърджали.

Шефът на „ВиК" инж. Кера Василева каза, че в бюджета на Водното дружество в Кърджали няма предвидени средства за покриване на загуби на битови абонати и фирми при подобно бедствие. От яз. „Боровица" се снабдяват с питейна вода Кърджали, Момчилград и 35 села в околността или около 65 хил. жители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай