Започна кампанията за разсаждане на тютюна в Кърджалийско

Започна кампанията за разсаждане на тютюна в Кърджалийско | StandartNews.com

Започна кампанията за разсаждане на тютюна в Кърджалийско. Тази пролет в граничното село Тихомир ще бъдат засети само 50-60 дка. „Периодът от май до юни е благоприятен за тази дейност, но ако повали малко ще е още по –добре", обясняват местните жители.

Според кметовете от Кирковско отливът е голям, а причините са различни. Не само ниските изкупни цени спират родопчани, но много от младите заминават да работят във вътрешността на страната или в чужбина. Една част от хората предпочитат да работят по нивите и в Гърция заради по–високото заплащане.

„При нас също има отлив, но все още стопаните от високата яка - селата Токачка, Пашинци, Егрек, Аврен,Черничево, даже и Странджево залагат на тютюна", коментира Себихан Мехмед, кмет на община Крумовград, която е голям тютюнопроизводителен район.

По думите на г-жа Мехмед сериозният спад в производството на тютюн започва след 2007 г., но особено осезаемо се усеща през последните 2-3 години. Според нея причинете са комплексни, затова общината търси алтернатива за земеделците.

Броя на желаещите да отглеждат традиционната за Източните Родопи култура от година на година намалява. Ако преди десетина години в област Кърджали са били регистрирани над 18 хиляди тютюпроизводители, сега техният брой е няколко пъти по –малък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай