Започна изграждането на модерно сметище край Видин

Започна изграждането на модерно сметище край Видин | StandartNews.com

Видин. Започна строителството на регионалното депо за отпадъци край Видин, съобщиха от общината. То се изгражда с европейски средства чрез оперативната програма „Околна среда". Стойността му е 20 515 302 лв. Изграждането на депото е възложено на строителното обединение „Депо Видин". Срокът за това е 1 година.

Изграждаме депото по всички изисквания на европейското законодателство, обяви след първата копка заместник-кметът на общината Добромир Дилов. То се разпростира на площ от 22 хектара в местността „Рамова ливада" край Видин. Капацитетът му е 516 000 т отпадъци, който ще бъде достигнат за 20 години.

В депото ще има инсталация за компостиране с капацитет 8000 т годишно и съоръжение за обработка на строителни отпадъци с капацитет 10 000 т годишно. Предвидена е и инсталация за улавяне на отделените газове. Депото има собствена водоснабдителна система и два кантара за измерване на доставения боклук.

Модерното сметище ще обработва боклука на 11-те общини на област Видин. След изграждането му съществуващите локални сметища ще бъдат закрити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай