Започават консервационно-реставрационните работи на Перперикон

Започават консервационно-реставрационните работи на Перперикон | StandartNews.com

Започават консервационно-реставрационните работи на Перперикон по проект „Перперикон – минало за бъдеще" на стойност 748 203 евро, финансиран по Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство" на Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства". В края на януари т. г. бе сключен договор с избраният изпълнител – ДЗЗД „Екогеоком Груп". Първоначално бе планирано проектът да се реализира в рамките на 22 месеца и да приключи февруари 2016 . Но поради обжалване на процедурата по избор на изпълнител, срокът за изпълнението на проекта бе удължен до април 2017 година.

„Заради обжалванията времето за изпълнение на проекта навлезе в своя критичен праг. Той трябва да приключи през април месец, както строителството, така и въвеждането в експлоатация. Това означава, че реалните строителни дейности трябва да започнат буквално днес", коментира кметът на Кърджали Хасан Азис. Така 1,5 млн. лв. за проекта „Перперикон–минало за бъдеще" са „спасени" и работата по Археологическия комплекс ще стартира.

Предстои да бъдат реализирани консервационно-реставрационни работи в югозападната част на Акропола на археологическия комплекс, което ще позволи Акрополът и дворецът – светилище да се разглеждат, без да се нанасят вреди на археологическия паметник.

Предвижда се консервация, реставрация и експониране общи на 11 обекта - три олтара, щерна, четири жилищни сгради, крепостната стена с два бастиона, полигоналната кула и уличната мрежа. Целта е да се възстанови, съхрани и експонира античен и средновековен град Перперикон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай