Заплашват община Разград със запор на сметки

Заплашват община Разград със запор на сметки | StandartNews.com

Община Разград е била заплашена от запор на сметки, заради неплатена глоба.Искането на бирниците е получено в кемството на 13.10. 2016 година, след като в продължение на 3 години местната администрация е балива плащането на наложена от ЕК санкция за 120 хил. лв. Това съобщи кметът Валентин Василев, който пое поста на градоначалник миналата есен.

Василев обясни, че общинската управа веднага е обжалвала искането за запор и спорът предстои да се реши в съда. Така кметството е осуетило запорирането на сметките, които била блокирали дейността на бюджетните звена.
Важно е да се знае, че предшествениците ни в кметството са знаели за наложената глоба, която датира от 2013 година, но нито са възразили срещу одиторите от Брюксел, нито са върнали парите.

Санкциите срещу община Разград, наложени от ЕК са за проект за изграждане на депо за твърди битови отпадъци.Той е на стойност около 5 млн. лв и се финансира с евросредства. Проверяващите от Брюксел не са одобрили механизма за избор на изпълнители на строителството. Според тях критериите за даване на обществените поръчки не са били ясни.

Сегашният управленски екип още не е наясно как ще действа в бъдеще относно санкцията. Най-вероятно пари за глобата ще бъдат заложени в новия бюджет.Сумата за това е възможно да нарасне с още около 100 хиляди, защото от финансовото министрество в Разград пристигнало писмо, че общината ще плаща втора глоба от над 90 хил. за непризнати разходи по проект по ОПАК, обясни кметът Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай