Запазиха стабилния кредитен рейтинг на Стара Загора

Запазиха стабилния кредитен рейтинг на Стара Загора | StandartNews.com

Международната рейтингова агенция Standart&Poor's е потвърдила дългосрочния кредитен рейтинг на община Стара Загора. Той остава „ВВ+" със стабилна перспектива и отразява преди всичко кредитния рейтинг на Република България, съобщиха днес от екипа на старозагорския градоначалник Живко Тодоров. По правило община не може да има по-висок кредитен рейтинг от този на държавата.

Ниска тежест на дълга и ниски непредвидени задължения, средна бюджетна гъвкавост, която отразява високата степен на автономност общината да определя местни данъци, силно изпълнение на бюджета – това са основните аргументи в обосновката на Стандарт енд Пуърс. В писмото на рейтинговата агенция се посочва още, че при добро развитие на икономиката в страната кредитният рейтинг на Стара Загора може да бъде повишен след 6 месеца.

„Този рейтинг е резултат на разумната финансова политика на община Стара Загора от години наред и в същото време е знак, че тя е гъвкава, което ни осигурява добра финансова кондиция. Благодаря на общинските съветници, че подкрепят тази политика, както и на финансовия отдел на общината, който я провежда", коментира кметът Живко Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай