Залети земеделски земи и дворове в Добрич

Залети земеделски земи и дворове в Добрич | StandartNews.com

Добрич. Дъждовете заляха земеделски земи и дворове в села в Добричка област, съобщават дежурните служби. Продължаващите валежи вдигнаха нивата както на подпочвените води, така и на водите в коритата на реките и деретата в областта. От ранните часове на неделната утрин от община Добрич предупредиха, че се вдига нивото на водата в коритото на река Добричка от посока село Богдан, като заявиха, че непрекъснато се прави обход и оглед на територията. От кметството отправиха апел към всички жители на града да предприемат мерки за безопасност и наблюдение на обстановката, за да реагират при нужда. Залети терени има в селата Опанец и Драганово. Наводнени са земеделски земи и частни дворове, но до обяд нямаше засегнати къщи.

Началникът на пожарната в Добрич Дарин Димитров заяви, че в сутрешните часове има постъпили само 5 сигнала за отводняване на къщи и мази в района на магазин „Лидл", но там при всеки по-обилен валеж обектите се наводняват, тъй като това е ниска точка, а коритото на река Добричка е най-тясно. Димитров заяви още, че в областта няма засега сигнали за наводнени домове, но има разливи в дворове и земеделски земи. Наводнени терени има в района на село Одринци и Долина. От „Напоителни системи" съобщиха, че продължава контролираното изпускане на язовир „Одринци", който е и най-големият водоем в Добричко. Водата се източва със 120 л в секунда и се следи непрекъснато, но уверяват, че няма нищо притеснително. Водоеми се източват и на територията на област Варна, казаха още от „Напоителни системи". Контролирано се изпускат язовири „Николаевка-1" и „Николаевка-2". Заради вдигнати нива на подпочвените води голяма част от дворовете на живеещите в село Долина са залети, каза кметският наместник Калинка Христова, но добави, че водата засега е в нормални граници и на водосбора и няма притеснение за жителите на селото. Най-сериозно е положението в село Батово. Там река Батовска отново е излязла от коритото си и е наводнила дворове в селото, каза кметът Христо Бъчваров. Заради разлива затворен за движение е пътя Добрич – Албена, който минава през селото, както и пътя Батово – Прилеп.

Дежурни екипи на службите непрекъснато следят обстановката в Добрич и в цялата област, заяви Дарин Димитров, като добави, че има готовност хората своевременно да бъдат предупредени при нужда. Той добави, че в града има три критични точки, които са под постоянно наблюдение – коритото на река Добрич от село Богсдан, районът на магазин „Лидл" и помпена станция на ВиК. Инж. Димитър Радушев – управител на ВиК, заяви, че има замътване на някои от водоизточниците, но единствено в района на Батово може да бъде намалено налягането на водоподаването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай