За девети път в Кърджали се чества Денят Ашуре

За девети път в Кърджали се чества Денят Ашуре | StandartNews.com

Кърджали. За девети път в Кърджали съвместно с побратимената община Османгази, град Бурса се чества Денят Ашуре. Кметът Хасан Азис и неговият колега Мустафа Дюндар, районният мюфтия Бейхан Мехмед и енорийският свещеник отец Петър Гарена раздадоха ашуре на стотици мюсюлмани и християни на Пазара на производителите в областния град.

Гости на празника бяха депутатите от ДПС Салиха Емин и Шабанали Ахмед, новият генерален консул на Турция в Пловдив Алпер Акташ и държавният секретар на Монголия Бас Оргил. Присъстваха също кметът на Момчилград Акиф Акиф, общинските съветници в местния парламент в Кърджали Назми Мюмюн и Георги Кючуков.

„Отбелязването на Деня Ашуре се превърна в традиция. Най- хубавото и най –истинско ашуре се прави тук в Кърджали.Смисълът на този ден е, че както живеем заедно хора от различни етноси и религии, така заедно можем да споделяме най – истинските човешки радости", каза пред събралите се кърджалийци кметът Хасан Азис. Той подчерта, че за тези девет години над 45 хиляди родопчани са опитали от ашурето, а денят се превръща в символ на общия празник на кърджалийци. Градоначалникът и гостите пожелаха на всички здраве и успех в името на разбирателството и човешкото добруване.

За празника са приготвени общо 5000 порции, които ще бъдат раздадени освен в Кърджали, още в Черноочене и Момчилград.

Ашурето е празник на нашата нужда един от друг без разлика на вяра, етнос, пол и възраст. То се дава на близки, приятели и комшии без разлика каква религия изповядват. Според преданията,търсейки начин да нахрани вярващите, които се качили на кораба му, пророк Нух (християнският Ной) призовал всички да изсипят в голям съд наличната храна, с която разполагат, за да приготвят ястие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай