Язовир „Огоста” с най-високо ниво от построяването му досега

Язовир „Огоста” с най-високо ниво от построяването му досега | StandartNews.com

Монтана. Язовир „Огоста" достигна най-високото си ниво от построяването си през 1987 година досега, съобщи инж. Игор Репкин от местния клон на дружеството „Напоителни системи".

В момента в изкуственото езеро са се събрали 386 млн. куб. м вода. Пълният му обем е 506 млн., но той никога не е изпълван заради неизвестност за здравината на стената. Преди 15 години комисия от експерти се е произнесла, че язовирът не бива да бъде завиряван с повече от 380 млн. куб. м.

Заради големия приток – по 400 куб. м в секунда, е увеличено изпускането на вода от язовира – по 70 куб. м в секунда. Това е увеличило нивото на река Огоста от 1,80 до 3,60 м при село Кобиляк. Реката обаче остава в коритото си и няма опасност за населението. От сряда сутринта притокът е започнал да спада, предстои намаляване и на изпусканото количество вода към реката. Въпреки това, населените места от горното течение до последното село на територията на област Монтана – Лехчево, се следят за опасност от заливане.

Пълноводна е река Огоста и в горното си течение. При село Горно Церовене, където тя се влива в язовира, разливът е на стотици метри. Под вода са полски пътища, ниви, градини и гори. Под вода е и мостът на Огоста при селото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай