Японският посланик впечатлен от развитието на Благоевград

Японският посланик впечатлен от развитието на Благоевград | StandartNews.com

Кметът на община Благоевград - д-р Атанас Камбитов, посрещна в сряда посланика на Япония у нас - Шиничи Яманака. Двамата обсъдиха стратегии и бъдещи планове за развитие на града, както и бъдещо сътрудничество на областния център на Пиринско с японски градове. Кмабитов обстойно представи приоритетите и предимствата, които притежава населеното място. „Тази среща е едно добро начало. Благоевград е университетски град, в центъра на Южна България. Работим за развитието на търговията и икономиката, защото сме гранична зона. На 200 км сме от порта в Гърция, толкова са и до Македония, Скопие. Единствената митница между Солун и София е в Благоевград. Тя е външна за Европейския съюз. Това ни дава възможност за развитие на икономика, търговия, туризъм", каза градоначалникът. Той допълни, че би се радвал, ако чрез посланика да се осъществи контакт за среща с бизнеса в Япония. Община Благоевград е отворена за всякакви форми на взаимодействие с азиатската държава - събития, форуми, търговски, бизнес, културни, традиции, обичай. Посланикът Шиничи Яманака изрази радостта си, че Благоевград е отворен за партньорство с Япония. Той уточни, че има интерес да се установи културен център в партньорство с Югозападен университет „Неофит Рилски" в Благоевград. „Днес бяхме там, за да се срещнем със студентка от Китай, която преподава нашия език тук. Разгледахме и възможността за по- голямо развитие в този аспект, тъй като в Благоевград има много млади хора", допълни дипломатът.

Кметът Камбитов увери, че това кореспондира изцяло с идеята на община Благоевград да се създадат условия компаниите да влязат в университета за развитие на Start up компании, IT сектора, там да има един своеобразен бизнес инкубатор, логистични центрове. Той представи на вниманието на посланика два големи проекта - за транспортен център и за Експо център.

Дипломатът призна, че е изключително впечатлен от видяното, като обеща то да достигне като информация до възможно повече инвеститори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай