Вземат мерки срещу пожари в горските стопанства в Пиринско

Вземат мерки срещу пожари в горските стопанства в Пиринско | StandartNews.com

Във всички 17 държавни горски и ловни стопанства в Пиринския край е създадена организация и са предприети мерки за превенция срещу възникването на пожари в горите. Навсякъде бяха извършени проверки, в които участваха Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението" и Югозападното държавно предприятие.

Подразделенията на ЮЗДП имат изготвени годишни планове за защита на горите от пожари, придружени със схема за оповестяване на състава, обособени групи за гасене при възникване на пожар и отбелязани върху карта водоизточници и пътища. Осигурени са комплекти защитни облекла на служителите от гасаческите групи. Оборудвани са противопожарни депа. Четирите специализирани противопожарни автомобила с висока проходимост са в техническа изправност и готовност да действат. Всички териториални поделения са изградили минерализовани ивици и лесокултурни прегради срещу разпространението на огъня.

Да се предприемат мерки за почистване и осигуряване на проходимост на камионните пътища на териториите на стопанствата, както и да продължи връчването на декларации срещу подпис и инструктаж на рискови ползватели на земи и имоти, граничещи с държавните горски територии, са част от препоръките на проверяващите.

Въпреки валежите и снежната покривка по високите части на планините, от началото на годината до момента са регистрирани 4 пожара - всичките на територията на ДГС - Струмяни, като са засегнати 363 дка иглолистни насаждения от бял бор.

Пожарите са предизвикани от човешка небрежност и палене на пасища в близост до горските територии, въпреки забраната за това. Пожароопасният сезон в Пиринско ще започне на 1 март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай