ВУЗ иска да обучава в затвора

ВУЗ иска да обучава в затвора | StandartNews.com

Тракийският университет без проблеми може да обучава лишени от свобода в Старозагорския затвор, които желаят да продължат образованието си. Това заяви временният шеф на вуза проф. Иван Въшин при откриването на днешната изложба от икони, изработени от затворници, в университета. В момента Законът за висшето образование не позволява на хората, лишени от граждански права, да учат за бакалаври и магистри. От ректората на Тракийския университет обаче са изпратили писмо до министрите на образованието и на правосъдието с молба да се промени закона и вярват, че те скоро могат да станат факт.

Отец Йордан Карагеоргиев, който обгрижва затворниците от години, пък сподели, че това не е прецедент - вече имало завършил висшист в Старозагорския затвор, докато изтърпявал присъдата си. По негово настояване преди време на един затворник е било разрешено да запише психология във Великотърновския университет, докато отчето следвал по същото време богословие. Двамата учили заедно и затворникът се дипломирал и вече на свобода работи като психолог.

„Старозагорският затвор има най-добрата база в системата на местата за лишаване от свобода и най-голямото училище, а възможностите на Тракийския университет наистина са големи, за да се релизира тази идея", каза обнаджден отец Йордан. Желаещи затворници да учат висше имало, а ръководството на затвора също подкрепяло инициативата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай