Втора проверка на съдържанието на водата в Дунав

Втора проверка на съдържанието на водата в Дунав | StandartNews.com

Експерти правят втора проверка на водата в Дунав заради потъналата баржа с торове в румънското пристанище Молдова Векеняма. Опасност от замърсяване няма, пръв обяви директорът на „Морска администрация" – Лом – капитан Тони Тодоров. Товарът не е обявен като опасен, което е задължение на превозвачите. Азотните торове са насипани в чували с двойно обезопасяване. Ако торовете попаднат във водата, те се разтварят.

Първоначалните изследвания на водата, направени на брега при Ново село, показват, че по РН електропроводимост, температура и разтворим кислород няма отклонения от нормите. Опасността от замърсяване обаче не е отминала. От „Морска администрация" – Лом предупреждават екипажите на преминавщите кораби да не използват вода от реката за никакви нужди. Районът на инцидента се преминава за няколко часа, всички могат да изчакат и едва тогава да ползват вода от реката, обясни капитанът.

Ще вземем проби от помпената станция при село Добри дол, която снабдява с вода за пиене Лом и няколко села, каза директорката на Регионалната здравна инспекция д-р Даниела Караилиева. Питейният източник се намира близо до брега на Дунав, но не очаквам да има замърсявания. Пробите могат да бъдат взети едва в петък след обяд, когато водите на реката с евентуалното замърсяване ще стинат до станцията. Проби ще бъдат взети от още един питеен източник – в село Долни Цибър, което се намира на брега на Дунав.

И във Видин са разтревожени за питейната си вода заради възможното замърсяване. Защото кладенците за нея се намират близо до брега на Дунав при село Сланотрън. Те са на 18 метра дълбочина и не могат да бъдат замърсени, обясни шефът на „ВиК" инж. Георги Владов. Пластовете, през които тя преминава, са нейният естествен филтър. Той си послужи с пример от преди 10 години, когато в река Тимок са били влети отпадни води с тежки метали от минен комбинат в град Бор, Сърбия. От Тимок замърсяването е преминало в Дунав, но питейните кладенци на Видин останали чисти.

Не се налага да се предприема нищо извънредно, каза за „Стандарт" директорът на Регионалната дирекция по околната среда и водите в Монтана Деница Славчева. Няма информация от мястото на аварията да има замърсяване. Въпреки това, ние наблюдаваме и анализираме резултатите от изследванията. Продължава и вземането на проби, но всичко това е с цел превениця, а не наложено от извънредна ситуация, изтъкна екошефката.

В сряда към 13,25 часа баржа, натоварена с азотни торове, потъна в румънското пристанище Молдова Веке, което се намира при речен км 1048 – на 200 км от устието на река Тимок, откъдето започва българският участък на Дунав. Инцидентът станал при маневра на кораба близо до брега. Речната система за оповесяване на инциденти по реката реагира веднага. Първи за него научиха екоминистерството, Агенцията за поддържане и проучване на Дунав в Русе, службите за пожарна безопасност и защита на населението, басейновата дирекция – Плевен, ИА „Морска администрация", „Гранична полиция", АЕЦ – Козлодуй.

Припомняме, че вчера областният управител на Видин Момчил Станков свика веднага кризисния щаб. От заседанието стана ясно, че опасност за населението няма. Въпреки това, още в четвъртък от Дунав в началото на българския участък бяха взети проби от водата за изследване. От ляв, среда и десен бряг е проверена водата за съдържание на азот, фосфор и нитрати. Изследванията се правят в регионалната лаборатория на Изпълнителната агенция по околната среда в Монтана. Отклонения от нормите за съдържание на азот няма. Показателите са дори по-ниски от тези, получени при предишно мониторингово изследване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай