Всеки 5-ти млад човек у нас не учи и не работи

Всеки 5-ти млад човек у нас не учи и не работи | StandartNews.com

Иначе като цяло младежката безработица у нас – 23-24 на сто от всички безработни, е съпоставима със средните европейски нива.

Всеки пети българин на младежка възраст нито учи, нито работи, нито пък се квалфицира в някаква професия. Това съобщи Кирил Киряков, който ръководи екип за младежки програми на ЕС за България, Румъния и Кипър, на годишната конференция на областния информационен център в петък. Форумът бе посветен на човешките ресурси и регионалното развитие, а един от акцентите му му бяха инициативите и програмите за младежката заетост. Като цяло ръстът на безработните млади хора у нас не е голям, в момента той е 23-24 на сто и е съпоставим със средните нива в другите европейски страни, добави Кирилов. Големият проблем според него си остава слабата мотивация на много млади въобще да учат или да усвоят някаква професия.

Интересен опит в социалното предприемачество за намаляване на безработицата и увеличаване заетостта сред имигрантите сподели пред участниците в конференцията немският учен д-р Карл Биркхийолзер. В момента над 2,5 млн. души били заети в такива социални предприятие. В едно от тях, което снабдявало с храна училищата в Берлин, работели имигранти от 9 различни страни. „Не слабата квалификация, а липсата на възможности за работа е големият проблем при имигрантите и бежанците в Германия", категоричен бе ученият.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай