Враца дочака чудо за стадиона

Враца дочака чудо за стадиона | StandartNews.com

Министър Кралев отпуши проект за 5 милиона лева

Чудесата се случват около Коледа. За Враца обаче това е време за благодарност. Тя е към спортното министерство в лицето на Красен Кралев. Защото той спомогна градът да получи подаръка си още през октомври - първата част от средствата за ремонта на стадион "Христо Ботев". Промените стартираха през лятото, след като спечели голям проект за реиновиране на съоръжението по инвестиционната програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". 5 милиона лева по предварителни разчети. Наложи се дори футболният "Ботев" да напусне дома си заради строителните дейности. Нещата трябваше да приключат бързо, но не се получи покрай смяната на правителствата. А пари трябваха - много и спешно, защото врачани бяха решили да действат със замах.

Нов терен с модерна поливна система. Обновяване на централната сграда, която бе лъскана за последно в началото на века заради младежките национали, реконструкция на част от трибуните и изграждане на нови стълбища в секторите Б и Г. Но опасността, че това няма да се случи, ставаше все по-реална преди няколко месеца. Врачани гледаха тъжно съоръжението, на което някога е нямало къде да пуснеш и карфица по времето на легендарните Илия Драгомиров, Евлоги Йорданов, братя Каменови, Цветан Йончев, Илия Войнов, Цветан Данов, Илия Вълов.

Сега обаче ситуацията е друга. Навсякъде сноват строители. Отекват звук от чукове и различни машини. Работници тичат за нови плочки. Времето също засега е благосклонно към врачани. "До началото на следващото първенство ще ни завижда и "А" група", казват хората от "Ботев". Те са уверени, че ще имат един от най-модерните стадиони у нас. Така е, след като чаканите средства потекоха благодарение на министър Кралев. Макар и едва стъпил в длъжност, той даде ръка на общината, за може тя да осъществи мечтата на спортните запалянковци. Следващата е ясна - бой до дупка на съперниците. Но това вече зависи от играчите, които няма да имат право да се излагат на такъв стадион. "Теренът ще бъде уникален. Той най-после ще има поливна система. Освен това повече няма да може да излети и един чим", уверяват във Враца.

Кметът: Мечтая и за нова зала

Инж. Николай Иванов не крие радостта си от хубавите неща, които започнаха да се случват със стадион "Христо Ботев". Той я изрази пред екипа на в. "Стандарт", като разкри бъдещите си планове за развитието на спорта. Градоначалникът е и президент на футболния "Ботев".

- Г-н Иванов, колко средства са нужни, за да бъде доведени докрай ремонтите, които сте предприели?

- 3 700 000 лв, за да приключим вторият етап. Така Враца ще разполага с една уникална спортна база. Защото тук не става въпрос само за футбол, но и за лека атлетика, която при нас винаги е била на много високо ниво. Ще разполагаме с писта на стадион "Христо Ботев" и закрита такава. Затова разчитаме много на спортното министерство. Знаем, че са трудни времена, но вярваме, че ще получим необходимите средства. Враца винаги е била спортен град, но сами не можем да реализираме проектите. Затова и взехме участие в съответните програми. Засега изгледите да успеем са добри, защото имаме нужното разбиране и съдействие от министерството на спорта в лицето на г-н Красен Кралев.

- Той неведнъж заяви, че вече ще се гледа повече към масовия спорт, а не само за елитните състезатели.

- И ние смятаме така. Необходимо е да се съживят областните центрове. Да се допълни тяхната база. Защото те няма да ползват базата единствено за добре познатите състезатели. На тези съоръжения ще се провеждат областни първенства, градски. Ще има възможност да се развива и масов спорт. Важното е да се постави началото, а после общините ще го поддържат.

- Какво място заема спорта във Враца?

- Много голямо. Затова и се стараем да правим всичко, което е по-силите ни, въпреки че в днешно време парите не стигат. С ремонтирането на залите и закритият басейн бяха открити секции към училищата за борба и плуване. През следващата учебна година ще има такава и по футбол. А резултатите се виждат. Сега всички говорят за футболиста Божидар Краев. Георги Иванов, който е един от най-добрите ни атлети, също се състезава в наш клуб.

- Как успявате да се справите с издръжката на спорта?

- Не толкова трудно, а когато има и подкрепа от институциите, както е в случая със Министерството на спорта, нещата се случват. Базата я има, хората също са налице, за да се развива спорт.

- Какви са плановете ви за стадион "Христо Ботев", след като бъде ремонтиран. На него преди време играеха младежките национали?

- Надявам се, че един ден отново ще можем да приемем голям футбол. Сигурен съм, че това ще стане. Не се бием в гърдите, че ще приемаме европейски мачове. Просто ще имаме едно нормално спортно съоръжение с нови трибуните, централна сграда, осветление, лекоатлетическа писта. Теренът не бе ремонтиран от 1963/64 година.

- Ще можем ли да видим един ден "Ботев" да играе отново водеща роля в "А" група?

- За сега сме стъпили на земята и смятаме, че мястото ни е в "Б" група. Виждате какво се случва в родният футбол. Пари се намират трудно дори и за грандовете.

- Какви други мечти имате, свързани със спорта?

- Смятам, че правим доста. Но не стигат залите. Ремонтирахме две със собствени средства, предстои да се отвори и закритата писта за лека атлетика. Имаме нужда обаче от по-голямо съоръжение за 1000-2000 зрители, както и за много спортове. Ще продължим да кандидатстваме по различните програми на министерството, както и тези на ЕС. Смятам, че има наченки нещата в региона да се променят. Фирмите от Северозапада ще се радват на доста облаги, инфраструктурата ще бъде подобрена с трасето Мездра - Ботевград. С отварянето на "Дунав мост 2" се увеличи трафикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай