Военна техника отпушва реките в наводнените села

Помощ от държавата ще получат и най-засегнатите жители на Плешивец и Гюргич

Военна техника отпушва реките в наводнените села | StandartNews.com

Видин. Министерството на отбраната е готово да прати тежка техника, която да разчисти най-критичните участъци на реките в Плешивец и Гюргич. Това съобщи късно снощи на заседанието на областния кризисен щаб във Видин председателят на парламента Михаил Миков.

Държавата ще отпусне помощи на жители на двете села, които са засегнати най-силно от бедствието. Днес в общинския център Ружинци се сформира екип начело със заместник социалния министър Росица Янкова, който ще уточни списъка на най-пострадалите. Спешно в общината ще бъдат отпуснати места за безработни в проекти за временна заетост. Те ще бъдат ангажирани в аварийни групи за отстраняване на щетите.

Фирмата, която бутилира минералната вода „Ком" – Берковица, е предоставила 9000 л за жители на селата Дражинци, Бяло поле и Гюргич от община Ружинци и Горни Лом от община Чупрене, където питейната вода е замърсена или са разрушени водопроводите.

Селата Плешивец и Гюргич пострадаха от приливна вълна в нощта срещу четвъртък, предизвикана от силен и продължителен дъжд. Наводнени са много от къщите, отнесени са стопански постройки, дърва за огрев и домашни животни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай