Военен фестивал пресъздава Добричката епопея от 1916 г.

Военен фестивал пресъздава Добричката епопея от 1916 г. | StandartNews.com

С нов облик посреща добричлии и гостите на града бившето военно поделение, познато като казармите в Добрич. Няма и помен от бурените и на терена са опънати палатките на войските, сражавали се за освобождението на Добрич през далечната 1916 година. Над 150 реконструктори от България, Русия, Украйна, Латвия и Израел, както и групи за автентичен фолклор пренасят посетителите във времето век назад.

В първия ден на фестивала в лагера в множество ателиета и работилници се показва живота на мирното население. Във време на война полската, домакинската работа е поета от възрастните хора, жените и децата, защото мъжете са на фронта. Докато войниците и техните командири обсъждат тактиката за отбраната на Добрич, за да спасят Варна и България, жени и деца орат нивите, прибират реколтата, ремонтират оръдия на труда и помагат с каквото могат на войниците, които са в града.

Малките могат да се пробват да пролазят под телена мрежа, досущ като на фронта. Имаше малчугани, които опитваха да мятат бутафорни гранати в импровизиран окоп. Някои с интерес научиха за първи път, че при отбраната на Добрич за първи път българската армия се изправя срещу руски войни и се сражава геройски за защитата на града, семействата си и родината си. Сред интересните подробности, които може човек да научи е как военните са се ориентирали век назад - пътеводни са били звездите и съзвездията. Конструкторите с охота разказваха за различните видове оръжия, които са били на въоръжение в армията - пушка Манлихера М95, завършвала с щик-нож.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай