Водосвет за учебната година в Духовната семинария под тепетата

Водосвет за учебната година в Духовната семинария под тепетата | StandartNews.com

Пловдив. Учебната година в Пловдивската духовна семинария ще бъде открита с водосвет и празничен молебен. Церемонията е насрочена за 8 часа на 15 септември, а ритуалът ще изпълни лично дядо Николай. Тази година новият випуск семинаристи се състои от 14 момчета. Общо в училището се обучават 75 ученика, всички стипендианти на Св. Синод на Българската православна църква. Семинарията е Средно общообразователно духовна училище с пет годишен курс на обучение.

Възпитаниците й получават научна, но в изключителна степен и нравствена подготовка. В богословските дисциплини се изучават основите на християнския морал и добродетели и се формират устойчиви ценности на духа. Този процес протича паралелно със задълбоченото възприемане на богатата църковна история и богослужебна практика. Учениците получават солидна подготовка и по общообразователните предмети. Усиленото изучаване на класическите езици – латински и старогръцки – създава в духовното училище атмосфера на класическа гимназия. Интензивно се изучават още английски и руски език.

Абитуриентите получават диплома за средно богословско образование, призната от просветното министерство и с нея може да се кандидатства както в духовни, така и в светски университети в страната и чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай