Водосвет събра три села край Ангелушевото кладенче при Дунава

Водосвет събра три села край Ангелушевото кладенче при Дунава | StandartNews.com

Кметът на Силистра дари курбана за здраве

Вярващи от силистренско се събраха в неделя в местността „Аязмото" край село Срацимир на водосвет край целебната вода на Ангелушевото кладенче. Протойерей Добри Върбанов води църковния ритуал по освещаването на лековития извор, от който от векове болни и страдалци търсят изцеление и утеха.

Жителите на трите добруджански села Срацимир, Богорово и Българка дойдоха да си налеят вода от кладенчето, чиято чудодоейна сила била открита от местния овчар Ангелуш. Той страдал от тежки рани, които се излекували, защото ги мил с водата от целебния извор, разказва легендата.

До преди 150 години скритата сила на водата край Аязмото била известна дори в Европа. Чужденци идвали с корабите по Дунава, да се мият на Ангелушевия извор, който лекувал кожни болести. В средата на ХІХ век обаче местната турска власт и гръцката църковна управа се скарали кой да прибира парите от даренията на богомолците и българският свещеник, който служел край Аязмото бил прогонен, а достъпът до святата вода забранен.

Поклоническият поток към Ангелушевото кладенче бе възстановен преди няколко години, а водосветът тази година бе дар за миряните от кмета на Силистра доктор Юлиян Найденов, който осигури средствата за курбана за здраве.

Църковният ритуал край лековития извор при село Срацимир ще стане традиция и ще се отслужва всяка година в първата неделя на май, съобщи кметът на селото Йорго Георгиев, който заедно с кметовете на селата Богорово и Българка домакинства на церемонията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай