Водният цикъл в Момчилград - на финалната права

Водният цикъл в Момчилград - на финалната права | StandartNews.com

Кърджали. Ремонтните дейности по изграждането на Водния цикъл в Момчилград навлизат във финална фаза. Тази седмица изпълнителите на проекта подменят водопровода на ул. „Капитан Петко Войвода" в района на Старата джамия. Усилено строителство кипи и на ул. „Гюмюрджинска", където се полага нова канализация от кръговото кръстовище /посока Крумовград/ към Районния съд.

Въпреки ремонта участъците няма да бъдат затворени за движение на превозни средства. Апелът към шофьорите е да бъдат внимателни и търпеливи.

В изпълнение на Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите" до края на седмицата ще приключи цялостното асфалтиране на ул. „Маказа" от кръговото кръстовище до района на Автогарата.

Община Момчилград е с одобрен проект за рехабилитация на улици, разкопани заради Водния цикъл. Ръководството на общинска администрация предприе този ход, тъй като за общините, изпълняващи проекти за Воден цикъл от оперативна програма „Околна среда" са предвидени средства единствено за частично възстановяване на уличната и тротоарната настилка, където е прекарана канализация. До момента по инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите" с чисто нов асфалт са 7 улици и на две има частично положена нова настилка.

Проектът за интегриран воден цикъл на Момчилград е и най-мащабният досега. По него ще бъде модернизирана и доизградена ВиК мрежата в града, изгражда се пречиствателна станция за отпадъчни води на стойност близо 25 млн. лева. Модернизацията и доизграждането на ВиК мрежата се налага, тъй като по-голямата част от водопроводната мрежа (15 900 от общо 23 500 м) е изградена от етернитови тръби през 60-те години на миналия век. Авариите на ВиК мрежата са чести, загубите на вода достигат 63%. Някои участъци нямат нужното нормално налягане и дебит на питейната вода, което налага хидравлично преоразмеряване на мрежата. В същото време европейските норми налагат България да изгради пречиствателни станции до декември 2014 г. в градовете с над 10 хил. еквивалент жители. Съществуващата канализация е с дължина около 20 км и е изградена също преди повече от 50 г. Поради разместване се получават условия за запушване, филтрация на подпочвени води в канализацията и изтичане на замърсени отпадъчни води към почвата. Голяма част от канализацията е с малки диаметри, които не отговарят на нормите за проектиране и са с недостатъчна дълбочина.

По проекта се изгражда нова 5,494 км канализационна мрежа, реконструират се 15,3 км канализационна и 13,303 км водоснабдителна мрежа, строи се пречиствателна станция.

Работата по приоритетна ос 1 трябва да приключи в края на 2014 г. Безвъзмездната помощ от Кохезионния фонд на ЕС ще е в размер на 19 868 000 лева. 4 967 000 лева е финансиране от националния бюджет.Около 3% осигурява община Момчилград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай