Водата в Кърджали остава негодна за пиене до края на седмицата

Водата в Кърджали остава негодна за пиене до края на седмицата | StandartNews.com

Кърджали. Поне до края на седмицата питейната вода в Кърджали, Момчилград и 35-те села няма да е годна за пиене, съобщи управителят на „ВиК" Кърджали инж. Кера Василева. Тя припомни, че през нощта на 23 юли постъпилата вода в Пречиствателната станция „Енчец" е била с показател мътност над 150 мг/л. Това затруднило сериозно нормалната работа на станцията, поради което на изхода от нея мътността стига 16 мг/л. Тази стойност е много над допустимата по Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Причината за извънредната ситуация в Кърджали са падналите през последните дни проливните дъждове във водосбора на яз. „Боровица". По думите на инж. Василева през целия експлоатационен период на яз. Боровица това не се е случвало. Тя не се ангажира с прогноза кога ще може да се излезе от кризисната ситуация, но изрази надежда, че до неделя водата ще се избистри и пречиствателната станция ще заработи. Едва след дезинфекциране на мрежата, водата от чешмите ще бъде годна за пиене. Нормалните показатели били 3-5 мг/л, а в четвъртък към обяд водата по показател мътност стига 300 мг/л., което „изважда" от строя и Пречиствателната станция.

„Когато нивото на мътност падне до 15 мг/л, може да се премине към дезинфекция", коментират експертите. Следи се стриктно всички показатели на водата да са в норма, за да се разреши ползването й за пиене и готвене. Между 60 и 70 хиляди души от Кърджали, Момчилград и 35 села в района ползват питейна вода от яз."Боровица". Има потенциален риск за здравето на хората, предупреждават медици. Ако се пие от тази вода е възможно да се стигне и до стомашно-чревни разстройства.Днес в Кърджали най – търсената стока бе минерална вода.

Междувременно началникът на ВиК-Момчилград Здравко Великов коментира пред 24rodopi.com, че водата в Момчилград и в селата Багрянка, Прогрес, Ново Соколино отговаря на всички норми, залегнали в Наредба №9, регламентираща качеството на питейната вода. Той обяснява, че е спрян притокът на вода от яз. "Боровица", като подаването се извършва директно от помпена станция "Загорско". От ВиК-Момчилград уточняват още, че количеството вода в помпена станция "Загорско" ще покрие нуждите на местното население за следващите 2 дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай