Влагата удари и по животните

Влагата удари и по животните | StandartNews.com

Хасково. Високата влага това лято удари и по животните. След като съсипа житото и гроздето, донесе за първи път от 15 години насам болестта „син език" по добитъка.

Първото огнище на болстта е открито в Хасковски регион. Заболяване има регистрирано в стадо в с. Мандрица, Ивайловградско.

Заради случаят на „син език" областният управител на Хасково Кадир Исов свика на спешно заседание Областната епизоотична комисия за набелязване на мерки за профилактика и ликвидиране на болестта.

Болестта „син език" се предава по преживните животни чрез ухапване от комари. Смъртността не е голяма и е главно вследствие на настъпили усложнения, информира д-р Владимир Хърсев от агенцията по безопасност на храните. За хората няма опасност, отбеляза специалистът.

„Синият език" се наблюдава в години на висока влажност и най-вече на места по поречието на водни басейни. Последно в Хасковски регион заболяли животни е имало през 1999 година.

Като една от превантивните мерки за ограничаването на болестта е предпазна зона в радиус от 100 км от огнището в Ивйловградско, в която животните се наблюдават превантивно. В тази зона попадат общини на областите Хасково и Кърджали, Неделино и Златоград от област Смолян и по три общини от Стара Загора и Ямбол.

Отделно е определена наблюдавана зона, която е в радиус от 150 км. от първичното огнище.

От агенцията по безопасност на храните трябва да извършат дезинфекция и дезинсекция на заразения в. Мандрица обект, болнитят добитък ще умъртвен и загробен. Ще се извършват и клинични прегледи през две седмици, както ще се взимат и кръвни проби от преживните животни в зоната.

Преватнивно областният Кадир Исов издаде заповед за забрана на пашата на всички животни, отглеждани в селищата на двете зони в часовете, в които комарите са най-активни - от 19 до 8 сутринта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай