Вижте новия арест в Бургас по европейски образец (СНИМКИ)

Вижте новия арест в Бургас по европейски образец (СНИМКИ) | StandartNews.com

Нов следствен арест по европейски образец беше открит в Бургас. Той се помещава в сградата на затвора и с капацитет за 36 места. Заради откриването на ареста в Бургас пристигна зам.-министърът на правосъдието Андрей Янкулов.

В новия арест има отделни килии за чужди граждани, за жени и за непълнолетни. Изградено е помещение за извършване на първоначалната диагностика за определяне на риска и за медицински прегледи. Всяка от килиите е със самостоятелен санитарен възел, оборудван с вентилация, тоалетна и мивка с топла и студена вода. Изградена е баня с тоалетна, съблекалня и три душа. До всички килии има достъп на естествена светлина, освен това те са и допълнително осветени с икономично LED осветление, а помещенията са оборудвани с парни радиатори.

След преместването на ареста в сградата на затвора задържаните ще имат възможност да ползват престой на открито, отделно от осъдените затворници, както и ежедневен достъп до телефон за връзка с близки и адвокати.

Правосъдният зам.-министър Андрей Янкулов коментира изявлението на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и на нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (CPT), което отправя остра критика към България. „Имаме сериозна нужда от преосмисляне на цялостната политика на третиране на лицата - лишени от свобода, като всичко трябва да се случи по линия промяна на манталитета. Каквито и мерки, стратегии и планове да се правят, ако няма промяна на манталитета на всяко едно ниво, особено на управленските, ние няма да постигнем този напредък, който се очаква от нас като държава – част от европейското семейство", заяви Янкулов.

До края на годината ще бъде открито и ново затворническо общежитие от закрит тип в Дебелт. Целта е да се намали пренаселеността на затвора в Бургас. Очаква се да приключи и ремонтът на следствения арест в Шумен, който също ще бъде изцяло съобразен с европейските изисквания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай