Витлеемска звезда бди над Йерусалимово

Витлеемска звезда бди над Йерусалимово | StandartNews.com

Единствената асфалтирана улица в селото носи името "Палестина"

Хасково. Дарове от седеф от палестинското посолство у нас, вълшебно цвете от Божи гроб и един куп митове кътат малцината жители на село Йерусалимово. Населеното място е сгушено в живописната прегръдка на Сакар планина и река Марица. Село Йерусалимово край Любимец е едно от трите населени места в целия свят, съименници на светия град Йерусалим. Освен в българското другите две са градовете Нов Йерусалим в САЩ и Русия.

Булдункьой - или "намереното село". Така първите заселници кръстили днешно Йерусалимово през далечния XVIII в. Местните вярват, че родното им място е целунато от Бог. Старите хора разказват, че са чували от бабите си, а те пък - от своите, че край селото се издигали 4 параклиса, които оформяли кръст. Днешните жители са наследници на хората

прекръстили Булдункьой на Хаджикьой

Започнали да го наричат селото на хаджиите, защото двама от най-заможните му жители - Митьо Колев и Жельо Тенев, ходили до Йерусалим и станали хаджии. Повлекли крак към Божи гроб и били последвани от още свои съселяни. Днешното си име - Йерусалимово, носи от 1906 г. Идеята на местната партийна управа била мястото да бъде преименувано на "Скалица", а доводите им - красивите образувания наоколо. Местните обаче са опънали и устояли и името да остане Йерусалимово.

В дома на праправнука на хаджи Митьо - Кънчо Желязков, се пази до наши дни едно от чудесата на селцето - целебно растение, което местните наричат "божигробския босилек". Растението е сухо, но

когато го сложиш във вода, оживява

През годините давали да пият от водата, в която се е разтворило, на бездетни жени и на кърмачки, които били "пресъхнали". Лекували с отварата и уроки. Хората ползвали божигробския босилек и за предсказания, ако някой паднел тежкоболен. Ако вълшебното цвете се разтворело - човекът щял да оздравее. Останело ли затворено - смъртта била предизвестена.

В Йерусалимово се гордеят и с най-старата църква в района на Любимец. Храмът "Св. Димитър" е построен през 1837 г. Местните хора тъгуват обаче, че днес църквата им отваря само на големи празници, защото си нямат свещеник в селото. От време на време идва да служи отец Трифон от Любимец. А иначе местните са силно набожни. На два пъти през последните години са възстановявали иконостаса, обран от злосторници. За щастие на тавана на църквичката още се пази иконата, дарена от палестинското посолство. Истината е, че в селото пазят и много дарове, които са им донесли дипломатите от Близкия изток. В Йерусалимово

са идвали двама посланици

Един от най-ценните им дарове от Палестина е разпятие - с вградени в него миро, тамян, светена вода и пръст от Божи гроб. И на всеки голям празник местните отварят червеното кадифено ковчеже, за да извадят от там пак подарените им от името на народа на Ясер Арафат кръст, икона на Тайната вечеря и Витлееемска звезда, изработени от седеф. Палестинското посолство преди няколко години е финансирало и книга за Йерусалимово.

От 2000 г. пък символ на селото е издигащият се до самия му вход огромен метален кръст, поставен в знак на дружбата между българското селце и свещения град Йерусалим. А сутрин хората стигат до кафенето, където се събират на раздумка, по единствената си асфалтирана улица "Палестина".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай