ВИП тоалетна откриха в римска базилика

ВИП тоалетна откриха в римска базилика | StandartNews.com

На ВИП тоалетна се натъкнаха археолози в античния град Хераклея Синтика край храма на пророчицата Ванга. Добре оборудваното помещение е открито при разкриването на римската градска базилика от екип, ръководен от доцент д-р Людмил Вагалински.

Постройката е била на практика съдебна и търговска палата, както и своеобразно антично НДК – място за културни събития. Сградата е от 3 век след Христа и е с височина 5 метра. „Тоалетната се е ползвала от заседателите – магистрати и търговци. По специално стълбище те са слизали от това помещение в съхранената и разкрита от нас вписана в базиликата апсида – мястото, където са се събирали първенците и магистратите на римския град, за да решават важни съдебни и обществени въпроси", каза Людмил Вагалински. ВИП тоалетната е била снабдена с канализация, тръбопровод отвеждал мръсните води далеч извън сградата.

„Наши специалисти взеха тези дни 13 проби от пещта за производство на стъкло в базиликата. Целта е да извършат палеомагнитни изследвания и да бъдем още по-точни в датировката, да знаем в кой интервал от време какво се е случило. Резултатите ще са готови през януари-февруари догодина", уточни археологът.

Входът към римската базилика е опасан от мраморни колони, широк е 4 метра. През него са влизали гражданите, за да застанат пред първите хора в населеното място. Северната стена е отлично запазена, дава много достоверна картина за онова време. Строена е от камък и тухла – смесен градеж. Тухлите са през цялата дебелина на стената, това прави много здрава постройката.

Стените са били облицовани с мраморни плочки, корнизите също са били от мрамор. Мазилката пък е била с 5 цвята, но е запазен само най-долният, който е червен. „Продължаваме с разкопките на юг, за да се стигне да южната стена на масивната 18-вековна сграда", допълни доц. д-р Вагалински.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай