Вино се лее в Мелник и с. Делчево

Вино се лее в Мелник и с. Делчево | StandartNews.com

Не един, а два дни празнуват „на патерици" Трифон Зарезан в най-малкия ни град Мелник и в село Делчево. Под мелнишките пирамиди се събраха ценители на прочутото мелнишко вино. Майстори винари дадоха ценни уроци за направата на течния еликсир в съботния ден. Не мина и без дегустация на напитката на боговете. По традиция на празника „Златен грозд" дойдоха гърци и македонци. Осветиха се младите вина. На сцената се изявиха певци и танцьори, а кукери от Петрич играха за здраве и берекет, прогониха злото от Мелник. Наградени бяха избите, които участваха в конкурса за най-добро вино. „Оценихме по достойнство вината, всички са много добри", каза лидерът на Винената партия Иван Лулейски, който бе в журито.
Празникът ще продължи и в неделя с песните на певеца Иван Гоцев, за гостите ще свирят гайдари от Родопите и ще танцуват и пеят фолклорни групи от няколко сандански села. Накрая ще бъде наградено най-хубавото вино, отличено от публиката, ще има и томбола с награди за зрителите.

Вино потече от чешмите в гоцеделчевското село Делчево. 110 божествени напитки участваха в конкурсите за най-добър винопроизводител и производител на ракия. 41 от питиетата бяха на гръцки майстори на еликсира, които всяка година мерят своите вина и ракии с тези на нашенци. Битката на еликсирите бе в четири категории – за бяла и за оцветена ракия, за бяло и червено вино. Заради многото кандидати за слава процедурата продължи до късно вечерта. Специални чешми са монтирани за празника и по тях тече еликсира на боговете, а не вода. Бяло и червено вино ще има за всеки гост на населеното място. Кулинарен конкурс спретнаха собствениците на четирите механи в Делчево в съботния ден, за да има и мезе за пийването.

Същинският празник за Трифон Зарезан стартира в неделя в 10,30 часа. Местни жители и гости от региона и Гърция ще зарежат лозовите масиви край селището, в местността Баира. След това започва веселбата на площада в селото. В тържеството ще се включат стотици самодейци от Неврокопския край.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай