Вигенин: Трудно се спират имигранти, не става с военни и картечница!

Вигенин: Трудно се спират имигранти, не става с военни и картечница! | StandartNews.com

Благоевградска област е гранична на Гърция и Македония и евентуално пренасочване на маршрутите на бежанците и нелегалните имигранти ще изисква готовност за бърза реакция и съответно по-добра обезпеченост на ОД МВР – Благоевград – техническа и кадрова. Това каза в петък депутатът и бивш външен министър Кристиан Вигенин на среща с новия полицейски шеф в региона старши комисар Росен Танушев. Според народния представител "двадесет военни и картечница на граничните пунктове е абсолютно неефективна мярка".

Опитът на нашето правителство от 2013-2014 г. показва, че масово се пресича т.нар. "зелена граница", а пълният контрол е изключително труден и скъп, подчерта Вигенин. Затова отсега може да се прогнозира, че при засилен натиск немалък брой имигранти ще навлизат във вътрешността и Областната дирекция на МВР в Благоевград ще бъде изправена пред сериозни предизвикателства. В тази връзка той предложи народните представители от Пиринския край да инициират спешна среща с вътрешния министър Румяна Бъчварова. Целта е да се обсъдят рисковете за гражданите от региона и евентуалните мерки, включително с оглед на предстоящото приемане на бюджета за 2016 г.

Кристиан Вигенин изрази безпокойство от инцидента, ПРИ който бе опожарен личният автомобил на кандидата на БСП за кмет на община Струмяни Борис Цомпов. "Каквито и да са подбудите, подобни деяния създават атмосфера на страх в периода преди изборите", заяви той и подчерта колко важна е ролята на МВР, за да се гарантират свободни избори и да се пресекат добре известните практики за купуване на гласове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай