Видинските музейни работници протестират

Видинските музейни работници протестират | StandartNews.com

Всички 27 работници в музея и художествената галерия на Видин се включиха в националния ден на недоволството, съобщи Десислава Божидарова, синдикален лидер в регионалния исторически музей.

Протестираме не само срещу ниските си заплати, но и срещу оскъдните средства, които ни се предоставят за опазване на паметниците на културата. Гражданите ни критикуват, че сградата на музея – Конака, е олющена, че Кръстата казарма е затворена, че крепостта „Баба Вида" изглежда изоставена. Ние знаем това, искаме да променем картината, но нямаме средства за обновления и консервация.

Заплатите ни са унизителни за обектите, които опазваме и популяризираме, каза още Божидарова. Средната ни работна заплата е 450 лв., а средната за страната е 800. Един начинаещ млад уредник получава минималната работна заплата, колкото и чистачката ни. Дори чистачката на съда във Видин получава повече от нас.

Протестът ни е символичен. Имаме ленти на дрехите си, че протестираме. На посетителите раздаваме листовки, в които обясняваме за какво сме недоволни, допълни Десислава Божидарова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай