Видин стана център за 2 милиона души

Видин стана център за 2 милиона души | StandartNews.com

Мостът "Нова Европа" дава възможност да се развият туристически маршрути с Калафат

Невероятно, но е факт. Видин попада в центъра на регион, в който живеят 2 млн. души. Той е най-големият град в сравнение с центровете на съседните общини на Сърбия и Румъния. Новопостроеният мост "Нова Европа" дава възможност на общината да разработи общи туристически маршрути с отсрещния румънски град Калафат. Работата вече е започнала с подписване на споразумение за партньорство между двете общини. Под документа подписите си сложиха кметовете Герго Гергов и Мирча Гуца. Споразумението е историческо, смятат и в двата града. Вече има договореност за изпълнението на три проекта, чиято стойност е над 10 млн. евро. Финансирането им ще бъде осигурено от трансграничната програма България - Румъния на ЕС. Първият е свързан с обновление на пътната инфраструктура на районите на Видин и Калафат, за да станат по-достъпни за туристите. С "Историята е учител на живота" ще бъдат обновени две знакови сгради в двата града - музеят с археологическата експозиция на Видин и дворецът "Маринку" в Калафат, който е музей на съвременното румънско изкуство. С "Пътят на независимостта" във Видин ще започне реконструкция и консервация на видинската крепостна система "Калето", а в Калафат ще бъдат обновени паметниците от времето на войната от 1877 - 1878 година. Обновените обекти ще станат части от общ туристически маршрут.

Градът се превърна в културна сцена

За четвърти път Видин живее с проявите на фестивала "Дунавски вълни". Още с първите му издания, които продължиха по един месец, той предизвика истински бум в културата. Всяка вечер гражданите се събираха в центъра, за да видят поредния спектакъл на национални и гостуващи чужди състави. Тазгодишният "Дунавски вълни" започна с представление на атрактивния театър "Абсурд". Пред публиката в градската градина изиграха своите номера и актьори от Театъра на сенките и огъня. Публиката усети силата на нестандартния спектакъл. Последва откриването на изложбата "Видин - вдъхновяващ град". Концертът на видинската симфониета мина под мотото "Музика под звездите". Видинчани видяха и Стоянка Мутафова в спектакъл на сцената на драматичния театър, моноспектакъла на Светозар Кнезовски, който се състоя в двора на синагогата. Емоции предизвика и концертът на фолклорния ансамбъл "Дунав", както и дните с "Фиданките" - една атрактивна женска танцова трупа.

За децата - нови детски площадки и футболен камп

За мен като кмет най-важни са децата на Видин. Инвестираме ли в тях, значи инвестираме в своето бъдеще. Това е твърдото убеждение на кмета на Видин Герго Гергов, който с постъпването си на длъжност през 2011 година обяви грижата за децата за основен приоритет на общината.

За децата - най-доброто. За тях да се осигурява само здравословна храна и напитки, отговарящи на най-високите стандарти за качество. В менюто на децата да има свежи плодове и зеленчуци, пресни млечни и месни продукти. Така ще осигурим здравето на децата и спокойствието на техните родители.

Тази заповед на кмета донесе много неприятности на Герго Гергов. Стигна се до отстраняване от длъжност заради похарчени повече пари за хранителните продукти в детските заведения в сравнение с предишни години. Но експертизата по случая не показва нарушения. Очаква се обявяването и от компетентните органи. Затова кметът бе възстановен на длъжността си.
Гергов не завари нито една обновена или новопостроена детска площадка. Сега те са десетки - в центъра, в кварталите и в селата на общината. За обновлението на едни помогнаха фирмите от града, а за други са осигурени средства по проекта за "Зелена и достъпна градска среда". Една от площадките - при "Телеграф капия", бе обновена близо 50 години след построяването й. Площадки има и за децата в Кутово, Сланотрън, Дунавци, Иново.

За първи път за 100 деца, любители на футбола, във Видин това лято бе организиран камп. С бъдещите футболисти работиха двама треньори на "Левски". Така залагаме основите за бъдещ добър професионален футбол, обяви Герго Гергов при откриването на кампа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай