Видин стана фестивален град с европари

Видин стана фестивален град с европари | StandartNews.com

Видин. Видин се превърна във фестивален град с европейски средства, съобщи заместник-кметът на града Борислава Борисова на финалната пресконференция за отчет на работата на общината по проекта "Фестивал на изкуствата – Дунавски вълни", получил европейско финансиране чрез оперативната програма "Регионално развитие".

Проектът уреди общината с постоянна сцена, монтирана на централния площад "Бдинци". Със средства от проекта е ремонтирана сградата на художествената галерия, където се намира втората сцена на фестивала. Няколко състава – фолклорният ансамбъл "Дунав", духовият оркестър, симфониците, са се сдобили с нови костюми. Но главната цел на фестивала е била да срещне видинчани с хора на изкуството – певци, танцьори, артисти, художници. Над 1600 творци са минали през сцената за времето на фестивала – от 24 май до края на юли. Най-много публика – над 4000 души, е събрала прочутата група "Диви ягоди" от Босна и Херцеговина. Много млада публика е дошла и за концерта на Владимир Ампов – Графа. На останалите прояви – песни и танци от Русия, Чили, Колумбия, на известни български ансамбли и групи, са се събирали от 300 до 500 човека.

Другата цел на фестивала бе да приближи изкуството до хората, обясни и Силвана Сюлейман, ръководител на проекта. Концерти е имало не само на централния площад, но и в кварталите "Нов път", "Съединение", "Плиска". Всички прояви са били достъпни за публика и от етническите групи роми и власи, допълни Силвана Сюлейман.

Проектът предвижда още едно издание на фестивала. През 2014 г. той ще продължи един месец. След това общината ще поеме разходите за продълженията през следващите години, увери Борислава Борисова.

Участниците във финалната пресконференция получиха тениски, шапки и значки с логото на фестивала, изработени от партньора на общината в неговото популяризиране – издателство "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай