Видин с по-висок бюджет, но без по-високи данъци и такси

Видин с по-висок бюджет, но без по-високи данъци и такси | StandartNews.com

Видин ще има по-висок бюджет през 2016 година, но без по-високи данъци и такси. Местните налози запазват размерите си от предишните години. Това съобщи кметът Огнян Ценков. Общинските съветници гласуваха за годишна сметка от 34 634 661 лв. Местните приходи са увеличени с 1 млн. в сравнение с предишната година. Парите ще бъдат събрани от стари задължения на видинчани за данъци и такси, които са 2,8 млн. лв.

С новия бюджет ще стабилизираме финансово общината, обясни кметът. Стабилизацията започна с безлихвен заем в размер на 2 млн. лв., отпуснат на общината от финансовото министерство. С него тя се разплаща към 10-те си най-големи длъжници. По този начин си осигурява работа без запори на сметките. Продължава ликвидирането и на другите задължения, които са 7, 3 млн. лв.

Администрацията запазва своя числен състав от 172 души, обяви още кметът. Съкращения на щатове ще има само в детските градини, чиято мрежа е оптимизирана. Четири от тях, които са в селата Покрайна, Гомотарци, Кошава и Сланотрън, които са посещавани от 1 до 3 деца дневно, се закриват, а част от останалите стават филиали на 8 основни забавачки. Оказва се, че 47 щата в градините са неправомерно открити, тъй като за 1559-те деца трябва да се грижат 287 души. В момента персоналът на градините е 335 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай