Видин празнува седем дни Димитровден

Видин празнува седем дни Димитровден | StandartNews.com

Видин заживява седем дни в своя духовен празник – денят на небесния си покровител – свети великомъченик Димитър Солунски. На него са посветени множество концерти, театрални представления, изложби, състезания. Програмата, подготвена от общината, представи лично кметът Огнян Ценков. Той призова съгражданите си да участват масово в проявите, които ще ги обогатят духовно и емоционално, ще им донесат много радост и удовлетворение от живота си в своя град. Входът за галериите, театрите и концертните зали е свободен.

Програмата започва на 19 октомври и ще завърши в полунощ на 26 октомври. Първата проява е кръгла маса , посветена на ролята на читалищата в днешните условия. В нея ще участват читалищни дейци от областта, представители на културни и граждански организации. Вечерта на сцената на общинския театър „Вида" театралната трупа на читалище „Развитие" от Белоградчик ще представи постановката си „Греховната любов на зографа Захарий".

20 октомври започва с изложба , посветена на приемната грижа. Тя се оргнизира от националната асоциация за приемна грижа в МОЛ-а на Видин. Същия ден ще бъде представена и книгата „Докосване до извора", в която са събрани историите на православни храмове и манастири във Видинско. Събитието ще се състои в зала на регионалната библиотека „Михалаки Георгиев".

Същия ден в залата на окръжния съд започва международна конференция, посветена на модернизационните тенденции в развитието на Видинско и Тимошко през 18 и 19-ти век. В нея ще участват изследователи от България и Сърбия. Вечерта в залата на драматичния театър своята постановка „Лъжлата" – комедия от М.Еникен и М. Майо, ще представи трупата на драматичния театър в Монтана. За любителите на киното ще бъде прожектиран филмът „Мустанг", носител на награда на Европейския парламент.

На 21 октомври в музей „Конака" ще бъдат показани икони от старите видински църкви. Те са от фонда на видинската митрополия и регионалния исторически музей. На следния ден в две видински учиилща – природо-математическата гимазия и училището по изкуствата „Св. Св. Кирил и Методий" започва традиционното димитровденско математическо състезание. 24 октомври отново е отделен за ученици – те ще се състезават в играта „Аз познавам Видин", а мястото за това е детският отдел на регионалната библиотека „Михалаки Георгиев". Вечерта в салона на читлище „Цвят" ще има поетичен рецитал. Свои стихове ще четат местни поети. Денят завършва с представлението „Асансьорът" на Бисер Маринов и Янислава Линкова. Мястото е общинският театър.

Два дни – на 24 и 25 октомври, ще се състоят турнири по волейбол и баскетбол. Мясото е зала „Фестивална". На 25 октомври ще бъдат открити изложби на художниците Красимир Кръстев и Димитър Качев. Първата е наречена „Видински нюанси". Платната на Кръстев ще бъдат изложени в регионалната библиотека. От 17 часа в художествената галерия „Никола Петров" видинчани ще видят творби на Димитър Качев. На площад „Бдинци" публиката ще се наслади на небесно шоу, изнесено от Сирма Добрева и трупа „Канетикс". Вечерта продължава с концерт на певицата Петя Боюклиева и видинската симфониета.
Кулминацията на празненствата настъпва на 26 октомври – Димитровден. Денят ще започне с тържествена света литургия в катедралния храм „Свети Димитър Солунски", който се издига в центъра на града повече от 100 години. След това шествие тръгва от храма и ще спре на централния площад „Бдинци". В 12 часа започва тържествена сесия на общинския съвет, на която по традиция ще бъдат обявени новите почетни граждани на Видин.

От 16 часа на площада започва всенародното празнуване с възстановка на набор доброволци от Трети пехотен бдински полк. Тя ще се слее със зона „Традиция", където самодейци от читалищата в общината ще покажат местни песни и танци, а кулинари ще готвят на площада ястия от старата видинска кухня.

Най-очакваното събитие – концертът на оркестър „Канарите", започва късно вечерта на централния площад и ще продължи до полунощ. Последно разноцветна заря ще озари небето над Видин и ще сложи край на седемдневното празуване на Димитровден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай