Видин на опашка при цар Иван Срацимир

Видин на опашка при цар Иван Срацимир | StandartNews.com

Току-що монтиран и още не завършен паметник на цар Иван Срацимир събуди патриотични чувства у видинчани. От 15,30 часа в петък, когато авторът на творбата - скулпторът Александър Хайтов, го монтира, на мястото се събират много хора, които обсъждат бронзовата фигура. Тя е поставена на оживено място в началото на реновирания парк "Рова" близо до художествената галерия. Върху постамент от 1,50 м е монтирана изправената фигура на видинския цар Иван Срацимир, висока 2,30 м. Облечен е с църковно облекло, с царска корона на главата. В лявата си ръка държи торбичка с пръст, а в дясната - жезъл. По този начин Иван Срацимир е изобразен и на монетите, които е сякъл във Видин. Върховете на три кръста - на торбичката, жезъла и короната, нощем светят с цветовете на българския трибагреник - бяло, зелено и червено.

Паметникът е дело на Хайтов, който миналата година направи и паметника на цар Самуил в София. Монументът е част от проекта за реновиране на парка, където са обновени алеите, изградени са кътове за отдих, велоалея, фонтан и детска площадка. На мен паметникът ми харесва, каза за "Стандарт" историчката Оля Миланова. Видин трябваше да има този паметник, защото е бил столица на българско царство. Харесва ми фигурата - изправена, излъчваща достолепие и царственост. Предстои да бъде монтирана табела с годините на раждане и смърт на царя. Надписите ще бъдат направени в унисон с надписите от монетите на Срацимир.

Иван Срацимир управлява видинското царство цели 40 години - от 1356 до 1396 година. Той е син на цар Иван Александър от първия му брак с влахинята Теодора. Кръстен е на дядо си деспот Срацимир. Иван Александър разделя държавата на две царства - Видинско, начело със Срацимир, и Търновско - с Иван Шишман.

"Моите бележки са към постамента на фигурата. Той е много тежък, масивен и върху него образът се губи. Все още не мога си обясня защото трите кръста светят с цветовете на националния трибагреник. Тогава той не е съществувал още. Радвам се, че повечето видинчани харесаха паметника и той събуди у тях патриотични чувства", твърди историчката.

"Паметникът е добър, внушава гордост, уважение към предците. Добре е младите хора да знаят кой е управлявал Видин и какво е представлявала България по това време", коментира пенсионерът Петър Митанов. "Паметникът е прекрасен. Харесва ми. Виждам, че доставя радост на видинчани. Някои са се вторачили в светлините на трите кръста. Аз не виждам нищо лошо в това", каза пък отец Евтимий от храм "Свети Димитър".

Като всяка нова творба паметникът има критици. Според част от хората със светещите кръстове той прилича на Дисниленд.
В сряда паметникът ще бъде официално приет от специална комисия на общината. Историци са поискали общината да организира тържествено откриване на монумента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай