Видин дава нови домове на 280 роми

Видин дава нови домове на 280 роми | StandartNews.com

Църквата подкрепи проекта на кмета Герго Гергов

В мезонети с климатици ще бъдат настанени 280 роми и социално слаби във Видин. Новопостроените жилища откри лично кметът на града Герго Гергов. Те са изградени по проекта на общината "Съвременни социални жилища за слаби и маргинализирани групи", който е пилотен за страната. Той се финансира по европейската програма "Регионално развитие" и е на стойност 3,9 млн. лв. Подобни жилища се изграждат в Бургас, Дупница и Девня.

13 са сградите, в които ще бъдат настанени социално слабите граждани на Видин. Четири от тях са напълно нови и се намират в кв. "Гео Милев". В тях има 30 жилища, тип мезонети. Във всяко има по 2 спални, дневна, кухненски бокс и санитарни възли на всеки етаж. Още 9 едноетажни сгради в кв. "Строител" са модернизирани и в тях са оформени 50 апартамента. Всички жилища са снабдени с климатици и са обзаведени. Районите около тях са благоустроени с места за отдих и разходки. Жилищата са общинска собственост, а наемателите ще живеят в тях 5 години срещу наем от 1 лв. за кв. м. Това означава, че за най-големите апартаменти ще плащат по 95 лв., а за най-малките - 40 лв.

Имаме нов подход при решаване на проблемите на социално слабите хора, многодетните и ромите, обяви Герго Гергов. Според него интеграцията е пътят за решаване на социалните различия между гражданите. Не противопоставяния като в Гърмен, а създаване на условия за трудолюбие и зачитане на законите, обясни кметът. Той допълни, че е готов да сподели опита си с другите общини и държавата.

Църквата в лицето на архимандрит Антим също подкрепи проекта на общината, както и да помогне с интеграцията на тези хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай