Възстановявят литературния дом-музей в Града на липите

Зам.-кметът на Стара Загора Ваня Сотирова и авторите на проекта „Общество на граждани и поети"

Възстановявят литературния дом-музей в Града на липите | StandartNews.com

Стара Загора. Градът на липите отново ще има свой дом „Литературна Стара Загора" – това стана ясно на финала на амбициозния проект „Общество на граждани и поети". "Вече е готово идейното задание на общината, върху което ще стъпи конкурсът за идеен и работен проект на литературен музей", обяви зам.-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова. За бъдещият литературен дом ще бъдат отделени около 600 кв. м от приземния етаж под регионалната библиотека „Захари Княжески" и Административния съд. Тук най-после ще бъде приютено безценното наследство на плеядата старозагорски писатели от Кирил Христов и Николай Лилиев до Веселин Ханчев, Иван Мирчев и Стойчо Стойчев. Повече от 23 години архивите и документите на тези поети и писатели на България странствуват по мазета и тавани из града.

По предварителни сметки изграждането на новия литературен музей ще струва поне няколко милиона лева. Старозагорската община обаче смята, че може успешно да потърси финансирането му с евпропейски средства.

„И след приключване на проекта „Общество на граждани и поети" ние ще се опитаме да запазим събудената гражданска енергия, ще продължи да работи инициативна група, която няма да дава мира на общинските власти, докато не се реализира идеята за възстановяване на литературния музей", увери координаторът на всички дейности Лена Драголова. В хода на проекта ентусиастите от клуба създадоха документален филм за старозагорските поети, организираха няколко литературлни конкурса, проведоха серия дискусии за съхраняване славата на Стара Загора като град на поетите. На финала в сряда събраха на голямо литературно четене на открито днешните поети на Стара Загора.
Инициаторите си пожелаха техният уеб-сайт – litsz.com след време да стане официалния електронен адрес на бъдещия литературен музей.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай