Възстановяват парк „Борова гора“, съсипан от незаконни постройки

Възстановяват парк „Борова гора“, съсипан от незаконни постройки | StandartNews.com

Стара Загора. Бившият парк „Борова гора", който постепенно бе унищожен от незаконното строителство, плъзнало от ромския кв. „Лозенец", отново ще бъде възстановен. Първите млади фиданки върху терена, разчистен от незаконните къщи през юли, засади лично старозагорският градоначалник Живко Тодоров в сряда. В кампанията по залесяването се включиха и неговите заместници Йордан Николов и Иванка Сотирова, общински съветници, общественици, граждани от квартала.

В новия зелен оазис близо до парк Аязмото ще бъдат засадени общо три хиляди атласки кедъра. Младите две годишни дръвчета са осигурени от държавно горско стопанство „Мазалат" в Павел баня и Мъглижкото горско стопанство Регионалната дирекция по горите пък е съдействала при проучването на почвата подготовката на терена за залесяване.

Според специалистите по озеленяване сега е най-подходящото време за засаждане на екзотичните атласки кедри, които се и самопроизвеждат.

„Останалите близо 50 незаконни къщи, които попадат в територията на парка ще бъдат премахнати през лятото на идната година", категоричен бе кметът Тодоров. Той съобщи, че се разработва проект, с който общината ще кандидатства по европрограми за цялостно благоустрояване на ромския квартал „Лозенец", в това число ВиК. „До края на новия програмен период общините могат да кандидатстват активно по такива инфраструктурни проекти и Стара Загора ще се възползва максимално. Целта ни е да имаме един уреден квартал", подчерта кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай