Възраждат читалище, учат и бабите

Възраждат читалище, учат и бабите  | StandartNews.com

Село без читалище е като библиотека без книги. Това твърди Люси Манова, която поде инициативата да се възстанови читалищната дейност в благоевградското село Зелен дол. Тя живее там от няколко месеца и не може да се примири с факта, че читалището не функционира.

Документите за дейността на културната институция пък са изчезнали. Целта на Манова и местни жители е да се възстанови библиотеката, която се намира в кметството, и да се създаде образователен клуб за всякакви възрасти. „В читалището има ценни книги, които събират прах и паяжини, организират се няколко човека да ги подредят и да съставят каталог. Базата е в добро състояние, налага се само лек ремонт.

Всеки е готов да помогне с материали, пари или труд", твърди младата жена. Тя обучава пенсионерите всеки ден на компютърна грамотност, няколко от тях вече имат и таблети. Въпреки че няма читалищна дейност, бабите от селото се събират, пеят, танцуват и се веселят.
Предстои регистрация на селското читалище по новия закон.

След това ще се търсят дарители за обособяването на компютърна зала. Всички в селото са ентусиазирани от възобновяването на читалището. Оказва се, че читалищно настоятелство няма повече от 10 години. Информацията за културната институция е оскъдна. Знае се, че е създадена през 1941 година и се е казвало "Съзнание", а след 9-и септември името е сменено на "Веса Бараковска". „Вярвам, че с помощта на местните хора и на други родолюбци ще възстановим читалището в село Зелен дол", казва Манова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай