Въвеждат „Синя зона" и в Сандански

Въвеждат „Синя зона" и в Сандански | StandartNews.com

Платеното паркиране ще е факт в град Сандански на 10 април. Тогава започва да действа „Синята зона" в курорта. Цената за час престой ще е 1 лев с ДДС. От четвъртък /30 март/ в общината се приемат документи за издаване на пропуски и абонаменти на пътни превозни средства в зоните на платено паркиране. Режим на преференциално платено паркиране се извършва на основание издаден пропуск.

Право на него имат лица на постоянен адрес в жилище, намиращ се в платената зона, които живеят в него, наемател на обособен жилищен имот, собственик (съсобственик, ползвател или лизингополучател на МПС до 3.5 тона, да има валидно свидетелство за управление на МПС и да е собственик) съсобственик, наемател или ползвател от домакинството на собственици или наемател, ползвател от домакинството на собственици или наематели на обособен жилищен имот, попадащ в зоните за почасово платено паркиране.

Пропуск за преференциално платено паркиране се издава само на едно лице на един административен адрес. За всеки втори или следващ автомобил се прилагат общите разпоредби. Част от необходимите документи са заявление по образец, лична карта, свидетелство за регистрация на МПС, документ, удостоверяващ правното основание за ползване на имота и моторното превозно средство и три декларации. Пропуските се издават в двуседмичен срок. Те са със срок на валидност дванадесет месеца и се заплаща еднократна такса в размер на 50 лв. В зоната могат да се паркират МПС-та с допустима максимална маса до 3,5 т. и автобуси до 12 пътнически места. МПС – та с този вид пропуск могат да бъдат паркирани само в границите на района, за който е издаден пропускът.

Режимът за платено паркиране „Служебен абонамент-фиксирано паркомясто" се допуска само за собственици, ползватели или наематели на нежилищни имоти. Месечният абонамент е 100 лв., шестмесечен е 500 лв., а годишен абонамент – 900 лв. За собствено МПС месечният абонамент е 50 лв., шестмесечен абонамент – 200 лв., годишен абонамент – 300 лв. „С въвеждането на „Синя зона" продължаваме да решаваме проблема с трафика и задръстванията в града. Това е една от мерките, която прилагаме за облекчаване на движението в централната градска част", коментира кметът Кирил Котев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай