Във Видин тържествата започват от паметника на румънските войни

Във Видин тържествата започват от паметника на румънските войни | StandartNews.com

Тържествата във Видин за 137-та годишнина от освобождението на България започнаха от село Иново, където е издигнат паметник на падналите за освобождението на града румънски войни. През януари 1878 година до селото се водят ожесточени сражения между отстъпващата турска военна част и румънския отряд. В боя падат 11 офицери и 597 войни. Заупокойна молитва за душите им отслужи епископ Поликарп. Празникът продължи с шествие от музея „Конака" до централния площад „Бдинци" . С поздравителни слова към гражданите се обърнаха изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов и митрополит Дометиан. Членове на групата за исторически възстановки „Бдинци" показаха превземането на града от румънската военна част и посрещането на руските войни на 26 март 1878 година.
Първолета Цветкова

Кметът на Монтана произнесе 20-минутна реч за историята на 3 март.

Кметът на Монтана Златко Живков произнесе вълнуваща 20-минутна реч за историята на българското освобождение и на освобождението на Монтана. Това стана пред стотици граждани, събрани на централния площад „Жеравица". Свободата не ни е дадена даром, тя е завоювана с кръвта на знайните и незнайни български войни и опълченци, каза той. Да благодарим на тях и на генералите Арнолди и Леонов, освободили Северозапада и Монтана, да благодарим на войните българи, руси и от други народности, които помогнаха да се възстанови българската свобода и държава, завърши кметът.

Деца от художествени състави в града изнесоха на площада голям концерт.

Във Вършец общината призова гражданите на курорта да дойдат на тържеството на площада, облечени в национални носии. Искахме да повдигнем националното си самочувствие, да покажем красотата на българския фолклор и да се погордеем, че сме българи, каза кметът Иван Лазаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай