Вътрешният министър проверява общинска полиция заради Морската градина

Вътрешният министър проверява общинска полиция заради Морската градина | StandartNews.com

Варна. Вътрешният министър Цветлин Йовчев е разпоредил проверка на общинска полиция във Варна, заради жалби от собственици на имоти в местността „Салтанат" в Морската градина. Те са свързани с инциденти във връзка с казуса за забраната за движение на коли в нея. От ОДП Варна официално потвърдиха за проверката, която извършва Инспекторатът на МВР и за разпитите на потърпевши и свидетели, които започнаха в сряда.

 

"Жалвахме се на вътрешния министър срещу грубото и безцеремонно отношение на общинска полиция и най –вече от поведението на полицай Илиян Танев и полицай Енчев", обясни за „Стандарт" Кирил Киров, председател на сдружението „Събрание за защита на демокрация". То е учредено от 200 собственици в „Салтанат", които въпреки че имат законни имоти и гаражи, нямат право да припарят с колите си до тях от ноември миналата година. Тогава кметът на Варна издаде заповед за забрана на движението, чието предварително действие беше отменено с решение на Върховния Административен съд.

 

Общинска полиция продължава да глобява „нарушителите" на основание на общинската наредба за обществения ред. Публично известни станаха скандалите и инцидентите, като последица от това, каза Киров. Той припомни най-драстичните случаи с яхтсмена Лъчезар Братоев, който беше арестуван, с руския бизнесмен Александър Терешенко срещу когото полицай Танев насочил пистолет, със собственика на ресторант „Хоризонт" Рубен Коцев и други. От сдружението са изпратили писмо и до главния прокурор Сотир Цацаров. Принудени сме да пишем до София,защото тук не ни обръщат внимание. Зам.-кметът Тодор Иванов вече публично защити полицай Танев, че е „принципен, честен и е жертва на лъжливи обвинения", каза Киров. От наложените вече 400 акта за нарушения на забраната за движение са факт първите три съдебни решения за отмяна, добави той.

 

От началото на февруари са образувани две проверки по жалби срещу полицай Илиян Танев, по които работят наблюдаващи прокурори от спецкомисията, каза районен прокурор Десислава Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай