Върнаха маска за 3 млн. евро в Пловдив

Върнаха маска за 3 млн. евро в Пловдив | StandartNews.com

Уникална маска шлем за 3 милиона евро бе върната в Археологическия музей в Пловдив. Тя е от желязо със сребърно покритие. Такива маски има само само 3 в целия свят, останалите две са във Франция и Италия, но пловдивският експонат е най-красив и най-ценен, каза директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов. Тя е от I век сл. Хр. Маската шлем е принадлежала на знатен тракийски войн, който я е носил по паради. Цената на подобен експонат по търгове се движи между 2 и 3 млн. евро.

Уникална тракийска шлем-маска бе част от колекцията на Археологическия музей в Пловдив години наред, но преди 21 лета бе открадната. В далечната 1995 г. само за три минути в една неделя следобед в музея влизат двама въоръжени мъже. Те удрят пазача, разбиват му главата и той губи съзнание. Бандитите взимат едната му обувка, чупят с нея витрината и задигат единствено маската. В съседната витрина е имало 600 златни монети, но маскираните мъже не са им обърнали внимание.

ДАНС все още разплита международния канал, по който антиката е изнесена, но очевидно става дума за конкретна поръчка. Агенти от звеното за трафик на културни ценности открили маската миналата година в чужбина. Тя бе върната в страната силно увредена. Показаха я вчера в пълния й блясък след реставрация.

Маската шлем е открита при разкопки на могилата Каменица през 1905 г. от тогавашния директор на библиотеката и музея Борис Дякович. С нейното връщане в експозицията Археологическият музей в Пловдив става един от най - богатите с тракийски съкровища в света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай