Върнаха Евстатиев от болницата в ареста (ОБЗОР)

Върнаха Евстатиев от болницата в ареста (ОБЗОР) | StandartNews.com

Диабетът му можел да се лекува с хапчета

"Носим въже, жив ще го обесим", крещяха вчера обезумели стрелчани, очакващи Иван Евстатиев пред съда в Панагюрище. Разгневените хора искаха не магистратите, а те да осъдят на линч бившия кмет, обвинен в изнасилване на 16-годишната Ирена. "Само да ми падне, ей тук ще увисне!", беснееше възрастен мъж, размахвайки въже. Тълпата закрещя победоносно, когато пред съда спря полицейската кола, от която се очакваше да слезе обвиняемият. Хората тутакси обградиха автомобила, но избухнаха от възмущение, когато стана ясно, че

бившият кмет не е в нея и от колата слизат само полицаи

"Не ви искаме вас, искаме него! Дайте ни Евстатиев, ние ще го осъдим!", закрещяха срещу тях чакащите публичен линч протестиращи. "Всички експертизи са лъжа, нищо му няма. Аз лично го видях на прозореца в болницата в Пазарджик. Гледаше ни нагло отгоре, докато ние долу искахме справедливост", заяви една от жените, присъстващи пред съда.

Делото срещу Евстатиев бе обвито в пълна мистерия. Часове преди него към медиите се подаваше доста противоречива информация, а стартът на процеса бе отложен с 2 часа. Вместо от 13 часа, както бе оповестено предварително, делото започна в 15 ч. Преди това, в 14 часа, бе насрочен разпит на медиците, направили назначената от съдията по делото Диана Стателова петорна съдебномедицинска експертиза. Петима специалисти от Пловдив трябваше да дадат професионалните си становища.

Наблюдаващият прокурор по делото Пламен Пантов съобщи, че резултатите от експертизата са готови. Обвинението поддържа тезата, че няма основания за изменение на мярката и Евстатиев трябва да остане за постоянно в ареста.
Адвокатката на екскмета Ташкена Колчева обаче твърди, че нямало никаква петорна експертиза. Били назначени няколко отделни - от нефролог, от други нефролози и кардиолог, от трети нефролог от Пловдив, от психиатър, от невролог и кардиолог от МВР болница. По думите й, само последните двама считали, че състоянието на Евстатиев позволява той да продължи лечението си в ареста. "Временно здравето му се е подобрило, но това не е гаранция, че няма да получи втори инсулт. Или че няма да последва нова сърдечна, бъбречна или диабетна криза", казва Колчева. Тя бе категорична, че на Евстатиев му е необходима рехабилитация, както и спокойствие, за да се възстанови. В ареста условията не са подходящи за тази цел.

Защитничката ще поддържа искането си Иван Евстатиев да бъде освободен под парична гаранция. Смята, че магистратите трябва да вземат предвид и влошеното му материално положение. В момента

той е без работа и не получава заплата

А от общината в Стрелча бил излязъл точно толкова беден, колкото е бил, когато е влязъл.
Преди това бе разпространена и информация, че бившият градоначалник ще бъде изписан вчера от болницата, където се лекува след прекарания инсулт. Зам.-шефката на лечебното заведение д-р Дора Шопова обясни, че всички показатели вече са нормализирани. Рехабилитацията е приключила, назначени са медикаменти за домашно лечение, както и дати за двата контролни прегледа с изследвания, които се полагат след престой в болница.

В крайна сметка около 19 ч множеството пред съда с радостни възгласи посрещна решението на магистратите Евстатиев да бъде пратен обратно в ареста, защото здравословното му състояние позволява. Преди края на заседанието един от докторите, извършили петорната експертиза, заяви на излизане от съдебната зала, че диабетът на екскмета не е опасен и може да се лекува с медикаменти. Другите медици не пожелаха да дадат изявления.
Ще обжалваме днешното решение, то е нагласено и взето под обществен натиск, заяви след заседанието адвокатът на Евстатиев Ташкена Колчева. Близките на момичето, които присъстваха в залата бурно одобриха решението на магистратите. "Това е справедливо", заяви бащата на Ирена Георги Белухов.

Следващото заседание по дело срещу бившия кмет на Стрелча, обвинен в изнасилване на 16-годишната ученичка Ирена, ще бъде на 16 февруари в Пазарджик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай