Варна събира специалисти по антитероризъм

Варна събира специалисти по антитероризъм  | StandartNews.com

​​​От 7 до 9 юни 2016 г. във Варна ще се проведе Третият международен работен семинар по антитероризъм. Събитието се организира от Медицински университет – Варна със съдействието на УМБАЛ „Св. Марина" – Варна и Посолството на Израел в България, информират от пресцентъра на МУ.

Гост-лектори в семинара ще бъдат видни специалисти от България, Израел, САЩ, Канада и Румъния. Сред тях са израелските експерти по масови безредици, природни бедствия и тероризъм на Университетската болница Хадаса в Йерусалим и на Университетската болница Рамбам в Хайфа, както и от Специализирания институт по контра-тероризъм в Херцлия.

В събитието ще участва и водещ специалист по темата от Посолството в САЩ, както и директорът на Департамента по електро-компютърно инженерство и системи за проследяване в Университета в Калгари, Канада. Гост-лектор в семинара ще бъде и директорът на Дирекция „Катастрофални бедствия и тероризъм" в Министерство на вътрешните работи на Румъния, който ще запознае участниците с опита на северната ни съседка при инциденти с масови жертви. Посланикът на Израел в България също ще даде своя опит по тази актуална тема на съвременния свят, а нашата страна ще се представи с експертизата на референт по биотероризъм от МУ-Варна, който е директор на първия семинар по биотероризъм, организиран в България по линия на Научния отдел на НАТО.

Събитието ще бъде официално открито от Ректора на МУ-Варна на 7 юни (вторник) от 09:00 часа в аудитория "Проф. Владимир Иванов", УМБАЛ „Св. Марина".

От 13:00 часа същия ден в Прес-центъра на УМБАЛ „Св. Марина" ще се проведе пресконференция с участието на Н.П. Посланика на държавата Израел в България г-жа Ирит Лилиан, проф. д-р Красимир Методиев – Почетен консул на Израел в България и проф. д-р Радослав Радев – декан на Факултета на медицина в Медицински университет – Варна.

Новият елемент на семинара тази година ще бъде на 9 юни (четвъртък) от 12:30 часа, когато участниците и гостите на събитието ще имат възможността да присъстват на симулация на практическо учение за действия при ситуации с множество поражения.

По време на трите дни са включени още лекции, практически занятия и тестове за координация и организация на действията на различните институции в отговор на природни бедствия, масови безредици и терористичен акт.

Участници в този интердисциплинарен международен форум ще бъдат представители на всички институции в България, които имат пряко отношение към проблема. Заедно с тях в заседанията и практическите занятия участие ще вземат и гости от чужбина, специалисти по темата от Сърбия, Черна Гора, Гърция, Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай