Варна с нов стадион през 2017

Варна с нов стадион през 2017 | StandartNews.com

Варна ще има нов и модерен стадион в 2017 г., ако строителните работи започнат през май. На 12-ата година от създаването на съвместното дружество с общината „Спортен комплекс Варна" в 2005 г., придобивката за града трябва да е факт.

Сделка за продажбата на близо 17 дка, която е решаваща за стартирането на строежа на новия стадион" Варна", беше одобрена от всички до един общински съветници от комисията „ Собственост и стопанство". На заседанието дойде лично Марин Митев изпълнителният директор на „Химимпорт", дружеството, което участва с община Варна в „Спортен комплекс Варна".

Строителните работи могат да започнат в края на месец май, като за завършване на грубия строеж са необходими 65% от необходимата обща инвестиция в размер на 75 млн.лева, обясни той. Финансирането ще бъде обезпечено с вноската на „Химимпорт" от над 22 млн.лева и с парите от продажбата на въпросния парцел. Ако брокерите посочват цена на квадратен метър в района от 400 евро, ние ще продадем терена двойно по-скъпо, увери Митев. Заради конфеденциалност на сделката той не посочи инвеститора, но отрече да е свързан с „Химимпорт". Параметрите обаче отговарят на икономическия анализ на консултанта „Уникредит", който разработил 12 сценария за излизане от зациклената ситуация с непостроения стадион във Варна на мястото на стария „Юрий Гагарин", на който последният мач бил през 1993 г., припомни Марин Митев. А първата копка за стадион „Варна" беше през 2007 г.

Новият стадион ще е за 22 000 зрители, игрището ще бъде завъртяно на север и юг и напълно ще отговаря на изискванията на ФИФА за разполагане на вратите. Архитект на проекта е Даниел Вълканов, който проектира и стадиона на „Лудогорец" в Разград.Към стадиона на една от външните му страни ще бъде изградено и лятно кино. Проектирани са и други атракциони с цел бъдещата издръжка на съоръжението. Още няколко терена от прилежащите ще бъдат предложени за продажба, но след като цените им се вдигнат заради започналото строителство.

На заседанието на общинските съветници изпълнителният шеф на „Химимпорт" се беше издокарал с папионка, за която се пошегува, че е от абитуриентския му бал.Но след това сериозно добави, че досега все са го изкарвали зле на снимките, а вече иска да изглежда добре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай