Варна празнува с "Кармен"

Варна празнува с "Кармен" | StandartNews.com

Операта във Варна изпраща годината с култовата си постановка "Carmen Dance". В двете действия на спектакъла, режисиран от з.а. на Русия Сергей Бобров, образът на Кармен се развива многопланово със средствата едновременно на оперното и на балетното изкуство. Довечера в ролята на горещата и своенравна Кармен публиката ще аплодира своята любимка Вяра Железова. А утре, когато е следващото представление, екипът на театъра ще поздрави своето талантливо мецосопрано за 30 години от първото й излизане на професионална сцена. А Съюзът на българските музикални и танцови дейци ще удостои певицата с престижното си отличие "Златна лира".

В горещия любовен триъгълник, гениално пресъздаден в музиката на Жорж Бизе, на Железова ще партнират солистите на варненската опера Валерий Георгиев (Дон Хозе), Пламен Димитров (Ескамилио) и Линка Стоянова (Микаела). Същите главни персонажи ще пресъздадат и балетистите Евгения Минкова (Кармен), Павел Кирчев (Дон Хозе), Румен Стефанов (Ескамилио), Илияна Славова (Микаела).

Артистите неочаквано се появяват ту в една, ту в друга от четирите ложи на партера и първи балкон. В същото време на сцената танцуват балетистите. Този художествен паралел, подсилен от ефектните костюми, оказва изключително въздействие върху публиката. Точно както го е предвидил Сергей Бобров: "За да има успех дадена постановка, трябва да се избере най-напред подходящо популярно заглавие, което след това вълнуващо да разкаже своята история със средствата на музиката и танца. "Кармен" от Бизе е точно такава творба с драматични взаимоотношения, които аз съм подплатил с класическа хореография, пречупена през призмата на съвременния поглед."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай