Варна получава нови 3.7 млн. за ларгото до Морската градина

Варна получава нови 3.7 млн. за ларгото до Морската градина | StandartNews.com

Варна получава нови 3,7 млн. лв. за реализация на 9 проекта за модернизация на градската среда и уширение на пешеходния ринг по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. Това съобщи в морската столица министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която заедно с кмета Иван Портних провери работата по укрепването на пътя за Виница.

Министърът обясни, че още от понеделник общината може да започне изпълнение на обектите и изрази надежда, че строителните дейности ще приключат до края на годината. „Реализирайки успешно проекта Варна ще има изцяло обновен център", посочи министър Павлова. Всъщност парите са основно за подновяване на ларгото от хотел „Черно море" до входа на Морската градина, улица „Преслав" и още няколко обекта , с които да бъде довършена пешеходната зона , която да свързва центъра с Морска гара.

Варна разполага вече с гарантирани 84 млн. лв. безвъзмездни европейски средства по ОП" Региони в растеж" за реализация на проекти. Общината трябва да подаде проекти за над 150 млн. лв., с които да кандидатства допълнително. „Благодарение на усилията на екипите вече е в напреднала фаза и е представен в идеен вариант инвестиционната програма, с която Варна ще кандидатства и която ще е готова до 15 септември, каза още министър Павлова.

Тя обясни, че в новия програмен период Варна ще има възможност с европейски средства да завърши модернизирането на градската среда, да разшири проекта за интегриран градски транспорт и да обнови социалната и образователна инфраструктура. Не малко средства са предвидени и за мерки за енергийна ефективност на публични сгради, включително на полицейски управления, пожарни служби, сгради на социалните структури и др. Министърът отбеляза, че програмата дава шанс и за обновяване на централните сгради – паметници на културата и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в тях. „Ще обновим фасадите им, спазвайки стриктно Закона за паметниците на културата" , категорична бе министър Павлова.

Извън тези проекти Варна като междинно звено по другите приоритетни оси ще може да кандидатства за допълнителни проекти и обекти със средства от ОП „Региони в растеж" – мерки за енергийна ефективност на професионалните гимназии, модернизация на центрове за спешна помощ, пътна инфраструктура, туристическа инфраструктура до обекти от национално и световно значение, паметници на културата. „Възможностите са огромни и се върши огромна работа в тази насока", отбеляза министърът.

Общо 1150 сгради в страната вече са сключили тристранни договори за финансиране и в тях реално текат дейности, включително и строителни. В област Варна са одобрени общо 51 сгради, от които 25 в областния център. „Това са средни стойности на фона на страната и Варна не прави изключение като интерес на гражданите", отчете Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай