Варна може да обжалва отпадането си за евростолица 2019

Варна може да обжалва отпадането си за евростолица 2019 | StandartNews.com

Варна. Варна може да обжалва отпадането на кандидатурата й за европейска столица на културата през 2019 г. Международното жури обяви в края на миналата седмица окончателния си избор за победител –Пловдив ,от четирите града, стигнали на финала на голямото състезание.

Защо Варна не можа да се пребори за титлата ще стане ясно от доклада на журито, който се очаква до края на септември. След това решението може да се обжалва в ЕП, каза на пресконференция на екипа „Варна 2019" Биляна Раева, която е представител на общината в Брюксел и регистриран лобист. Според нея основанията за обжалване ще се преценят от правният отдел и адвокатите. Пловдив спечели заради Столипиново и близостта си до „Враждебна". Европейците заложиха на прагматичния, а не на стратегическия избор за България, смята бившата евродепутатка.

"Всяко едно заложено евро трябва да носи успех, добавена стойност", каза Раева и посочи, че до обжалване на избора на Пловдив може да се стигне, ако бъде доказан конфликт на интереси.

Ще преценим дали може да се обжалва решението на международното жури, но след това ще решим дали трябва да обжалваме, защото става въпрос за България, коментира зам.-кметът с ресор култура в общината Пламена Маринова.

По думите на неформалната лидерка на екип „Варна 2019" Десислава Георгиева,  представянето на града било блестящо. В липсата на всякаква прозрачност и елиминиране на утвърдени имена и хора от изкуството и културата на Варна при подготвяне на кандидатурата й беше упрекнат екипът, който така и не успя да отчете работата си. Не стана ясно как са похарчени 500 000 лева от общинския бюджет за подготовката и кандидатурата на Варна, защото още вървели текущи плащания. Консултантът по проекта сър Робърт Боб Скот е бил предложен от бившия кмет Кирил Йорданов преди 8 години и е взел хонорар от 50 000 лева за услугите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай